Нова п'ятирічка Сі Цзіньпіна з одноосібною владою в Китаї

17:34 22 жовтня 2022 р.

Фото до новини

КПК на 20-му з'їзді затвердила Сі Цзіньпіна на третій п'ятирічний термін перебування на посаді генерального секретаря Компартії.

Про це повідомляє Reuters, пише Dailylviv.com.

У суботу правляча Комуністична партія Китаю завершила свій з’їзд, який проводиться двічі на десятиліття, зміцнивши владу дотеперішнього керівника 69-річного Сі Цзіньпіна. КПК на 20-му з'їзді затвердила голову КНР Сі Цзіньпіна на третій п'ятирічний термін перебування на посаді генерального секретаря Компартії.

З’їзд вніс зміни до статуту КПК, що утверджують одноосібне верховне лідерство Сі Цзіньпіна в партії й державі. Встановлено «статус Сі Цзіньпіна як ядра Центрального комітету КПК і всієї партії», а його ідей — як керівних принципів майбутнього розвитку Китаю.

Сі Цзіньпіна фактично можуть прирівняти до лідера-засновника КНР Мао Цзедуна.

На з'їзді були відсутні два ключові члени КПК: 67-річні прем'єр-міністр Лі Кецян, який іде з цієї посади, і очільник Народної політичної консультативної конференції Китаю Ван Ян. Останнього розглядали як заміну на посаді прем'єр-міністра.

Відсутність цих двох членів КПК пов'язують з тим, що ЦК КПК завтра проведе свій перший пленум і представить новий Постійний комітет Політбюро. До цього комітету, на думку аналітиків, входитимуть союзники Сі Цзіньпіня, завдяки чому його влада буде зміцнюватися.

Хоча Лі Кецян і Ван Ян й не мають близьких зв'язків зі Сі Цзіньпіном, відповідно до вікових норм Китаю вони обидва мають право ще п'ять років служити в Постійному комітеті КПК. Утім аналітики стверджують, що чинний генсекретар Компартії внесе до Постійного комітету чотирьох нових людей.

"У майбутньому ми побачимо велику концентрацію влади навколо Сі та навколо центру", - сказав старший науковий співробітник Інституту Східної Азії у Сінгапурі Чен Ган.

Під час церемонії закриття з'їзду колишнього керівника КПК Ху Цзіньтао, який сидів поруч зі Сі Цзіньпіном, випровадили зі сцени. Засмучений 79-річний Ху Цзіньтао чинив опір, коли стюарди виводили його. Минулої неділі, коли йому допомогли вийти на ту саму трибуну, Ху Цзіньтао мав трохи невпевнений вигляд.

Китай попереджає, що не пробачить США візит Ненсі Пелосі на Тайвань

Світ переозброюється через напад росії на Україну: Китай і Європа серед лідерів

Блінкен назвав Китай найбільшим викликом міжнародному порядку

Китай показує війну в Україні як вимушені кроки Путіна

Китай надав Росії політичну підтримку, - генеральний секретар НАТО

Китай засекретив інформацію про походження Сovid-19 і готує аж п'ять вакцин проти коронавірусу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів