Сі Цзіньпін зміцнить своє правління на партз'їзді, щоб керувати Китаєм аж до 2032 року

09:16 26 вересня 2022 р.

Фото до новини

Шістдесятидев'ятирічний голова КНР Сі Цзіньпін залишатиметься при владі щонайменше ще п'ять років і, ймовірно, наступні десять до 22-го з'їзду партії в 2032 році.

Такий далекоглядний прогноз робить The Times of India всупереч нещодавнім чуткам про арешт Сі Цзіньпіна військовими, пише Dailylviv.com.

Наступного місяця голова КНР Сі Цзіньпін продовжить свій термін перебування при владі ще на п’ять років - Комуністична партія Китаю (КПК) проведе свій 20-й партійний з’їзд, стверджують аналітики. Можливо, тільки державні похорони королеви Єлизавети II можуть зрівнятися з пишністю і церемонією, яка супроводжуватиме цей конгрес у Пекіні, що розпочнеться 16 жовтня. Це буде добре організована справа, спрямована на демонстрацію партійної солідарності і, звичайно, на прославлення переваги Сі Цзіньпіна.

Він продовжує твердо керувати однопартійною державою, незважаючи на чутки про те, що в Пекіні стався державний переворот, здається, розповсюджені деякими індійськими ЗМІ.  Однак це не так, оскільки напередодні таких важливих подій КПК часто з’являються чутки. 

Всього на ХХ з'їзд партії було призначено 2296 делегатів. Вони підтримають третій п’ятирічний термін правління Сі Цзіньпіна, що є безпрецедентним з часів правління Мао Цзедуна. У 2018 році в державну конституцію Китаю були внесені поправки, щоб скасувати будь-які президентські обмеження, що відкрило шлях для перебування Сі при владі на невизначений термін. Без сумніву, Сі збереже свої посади генерального секретаря КПК і голови Центральної військової комісії (ЦВК).

У листопаді 2021 року Центральний комітет канонізував «думку Сі Цзіньпіна про соціалізм з китайськими особливостями для нової ери», стверджуючи, що вона втілює «найкраще в адаптації марксизму до китайського контексту». 

Наступного місяця внесуть зміни до статуту партії. Очікувані зміни «встановлять позицію товариша Сі Цзіньпіна як ядра центральної партійної влади і ядра всієї партії», а також «встановлять вищий статус думки Сі Цзіньпіна про соціалізм з китайськими особливостями для нової ери». Думки Сі будуть закріплені в пантеоні ідеологій КПК. 

Уникаючи політики колективного керівництва, запровадженої для запобігання повторенню помилок Мао як «Великого керманича», Сі вирішив зосередити всю повноту прийняття рішень у своїх руках. Його контроль над такими сферами, як фінанси, зовнішня політика, кадри та ідеологія, посилиться після 20-го партійного з’їзду, незважаючи на присутність фракції Ліги комуністичної молоді, очолюваної прем’єр-міністром Лі Кецяном, і фракції Шанхаю, яку раніше очолював колишній президент Цзян Цземінь. У найближчі п’ять років влада Сі стане ще більш абсолютною.

Важко уявити, що китайська еліта повстане проти Сі. Еліти з більшою ймовірністю втечуть з країни і закріпляться деінде, ніж здійснять державний переворот. Сі тримає населення під наглядом і внутрішніми силами безпеки, тому важко уявити масштабні рухи протесту, подібні до того, що був у 1989 році.

Шістдесятдев'ятирічний Сі залишатиметься при владі щонайменше ще п'ять років і, ймовірно, наступні десять до 22-го з'їзду партії в 2032 році. Це означає, що він відчуває, що у нього є достатньо часу, щоб призначити наступника.

Китай попереджає, що не пробачить США візит Ненсі Пелосі на Тайвань

Світ переозброюється через напад росії на Україну: Китай і Європа серед лідерів

Блінкен назвав Китай найбільшим викликом міжнародному порядку

Китай показує війну в Україні як вимушені кроки Путіна

Китай надав Росії політичну підтримку, - генеральний секретар НАТО

Китай засекретив інформацію про походження Сovid-19 і готує аж п'ять вакцин проти коронавірусу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів