Китай попереджає, що не пробачить США візит Ненсі Пелосі на Тайвань

00:59 2 серпня 2022 р.

Фото до новини

У понеділок Білий дім засудив риторику Пекіна щодо очікуваного візиту спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань, пообіцявши, що Сполучені Штати «не будуть ловити наживку або бряцати зброєю» і не зацікавлені в посиленні напруженості з Китаєм.

Прес-секретар Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі підкреслив, що рішення про те, чи відвідувати самокерований острів, який Китай вважає своїм, кінцево приймала Пелосі. Він зазначив, що члени Конгресу впродовж багатьох років регулярно відвідували Тайвань. Про це повідомляє AP, пише Dailylviv.com

Кербі сказав, що офіційні особи адміністрації стурбовані тим, що Пекін може використати візит як привід для провокаційних кроків у відповідь, включаючи військові дії, такі як ракетний обстріл Тайванської протоки або навколо Тайваню.

«Простіше кажучи, у Пекіна немає причин перетворювати потенційний візит, який відповідає давній політиці США, на якусь кризу або використовувати його як привід для посилення агресивної військової активності в Тайванській протоці або навколо неї», — сказав Кірбі.

Хоча офіційних повідомлень не було, місцеві ЗМІ на Тайвані повідомили, що Пелосі прибуде у вівторок увечері, що зробить її найвищим обраним чиновником США, який відвідав країну за більш ніж 25 років. United Daily News, Liberty Times і China Times — три найбільші національні газети Тайваню — посилаючись на невстановлені джерела, повідомили, що вона прибуде в Тайбей після відвідування Малайзії і проведе ніч.

Розмови про такий візит викликають обурення в Пекіні, який вважає Тайвань своєю територією і неодноразово попереджав про «серйозні наслідки», якщо поїздка, про яку повідомляється, відбудеться.

«Якщо Пелосі наполягатиме на відвідуванні Тайваню, Китай вживе рішучих і рішучих заходів для захисту свого суверенітету і територіальної цілісності», — заявив у Пекіні речник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь, не повідомляючи деталей.

«Ті, хто грається з вогнем, загинуть від нього», — сказав Чжао. «Ми хотіли б ще раз попередити США про те, що ми повністю готові до будь-яких обставин, і НВАК ніколи не сидітиме, склавши руки». Народно-визвольна армія - це армія Китаю.

Президент Китаю Сі Цзіньпін також застеріг США від втручання у відносини Пекіна з островом під час телефонної розмови минулого тижня з президентом Джо Байденом.

Китай постійно посилює дипломатичний і військовий тиск на Тайвань. Погрози помсти за візит Пелосі викликали занепокоєння щодо нової кризи в Тайванській протоці, яка розділяє обидві сторони, що може порушити світові ринки і ланцюги поставок.

Пекін розглядає офіційні американські контакти з Тайванем як заохочення до того, щоб зробити фактичну незалежність острова, що триває десятиліття, постійною, але лідери США кажуть, що цей крок вони не підтримують. Пелосі, голова однієї з трьох гілок уряду США, стане найвищим американським чиновником, який відвідав Тайвань від 1997 року.

Ненсі Пелосі відвідає Тайвань: графік візиту

Світ переозброюється через напад росії на Україну: Китай і Європа серед лідерів

Блінкен назвав Китай найбільшим викликом міжнародному порядку

Китай показує війну в Україні як вимушені кроки Путіна

Китай надав Росії політичну підтримку, - генеральний секретар НАТО

Китай засекретив інформацію про походження Сovid-19 і готує аж п'ять вакцин проти коронавірусу

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів