Ексголовний рабин Москви радить євреям покинути Росію, поки вони можуть

23:31 30 грудня 2022 р.

Фото до новини

Головний рабин Москви у вигнанні каже, що євреї повинні залишити Росію, поки вони ще можуть, перш ніж їх зробили цапами відпущення за труднощі, спричинені війною в Україні.

«Коли ми оглядаємося на російську історію, коли політична система була в небезпеці, ви бачили, як уряд намагався спрямувати гнів і невдоволення мас на єврейську громаду», - сказав Пінхас Гольдшмідт The Guardian. - Ми бачили це в царські часи і наприкінці сталінського режиму».

«Ми бачимо зростання антисемітизму, поки Росія повертається до нового типу Радянського Союзу, і крок за кроком залізна завіса знову опускається. Тому я вважаю, що найкращий варіант для російських євреїв – виїхати», – додав він.

Гольдшмідт пішов у відставку та залишив Росію в липні після того, як відмовився підтримати російське вторгнення в Україну.

«На лідерів громад чинився тиск, щоб вони підтримали війну, і я відмовився це робити. Я подав у відставку, тому що залишатися на посаді головного рабина Москви було б проблемою для громади через репресивні заходи, вжиті проти дисидентів», - сказав він.

Упродовж останніх 100 років російські євреї емігрували десятками тисяч, спочатку до Європи та Америки, а нещодавно до Ізраїлю. За переписом 1926 року в тодішньому Радянському Союзі було 2 672 000 євреїв, 59% з них - в Україні. Сьогодні в Російській Федерації залишилося лише близько 165 000 євреїв зі 145 мільйонів населення.

Гольдшмідт сказав, що, на його думку, з початку війни від 25% до 30% тих, хто залишився, виїхали або планували це зробити, хоча зараз було мало рейсів з Москви, а ціна на рейс до Тель-Авіва зросла в чотири рази, приблизно до 2000 доларів США (1625 фунтів).

У липні російський уряд закрив російське відділення Єврейського агентства, некомерційної організації, яка сприяє імміграції в Ізраїль.

Він сказав, що велика частина єврейської громади в Україні також виїхала і тепер є біженцями в Німеччині, Австрії та Румунії.

Гольдшмідт назвав прикметним те, що Володимира Зеленського, який не приховував свого єврейства, було обрано президентом України: він набрав понад 70% голосів.

Цей факт зробив нісенітницею заяву Владіміра Путіна про те, що Україною керують неонацисти, зазначив рабин. 

«Покажіть мені іншу країну, яка перебуває в лещатах нацистів, де єврейська громада процвітає", - сказав Гольдшмідт.

Рашизм: Москва підраховує кількість євреїв та їхніх організацій

Лавров зірвав плани Ізраїлю залишатися поза війною між Росією і Україною

Українці і євреї пригощали німців борщем подяки

Зеленський подякував Ізраїлю за підтримку на землі обітованій і вірить, що вона буде й у небі

Ізраїль надав Україні розвіддані, корисні для боротьби з іранськими безпілотниками, - NYT

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів