Українці і євреї пригощали німців борщем подяки

15:14 28 липня 2022 р.

Фото до новини

Учора понад 300 гостей зібралося на території Єврейської громади у місті Карлсруе (Німеччина) на заході, організованому українськими переселенцями – DANKEBORSCHTSCH («Борщ подяки»).

На знак подяки мешканцям Карлсруе українці зварили понад 200 літрів борщу під кураторством відомого в Україні шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Захід організували Єврейська громада Карлсруе і громадська організація «Українці у Карлсруе» з ініціативи «Асоціації лідерів сталого розвитку» (Київ). Серед гостей, які коштували гарячу страву, був і мер Карлсруе Франк Ментруп.

Про це повідомила Dailylviv.com Олена Зубарєва, голова «Асоціації лідерів сталого розвитку», переселенка з м. Ірпінь, співорганізатор ініціативи DANKEBORSCHTSCH.

«Коли розпочалася війна в Україні, ми не могли залишитись осторонь і буквально з перших днів на базі Єврейської громади розгорнули штаб допомоги українським біженцям. Наша громада об’єднує близько тисячі осіб, багато з них мають родинні та етнічні зв'язки з Україною, тому активна допомога переселенцям – це консолідоване рішення більшості. За 5 місяців з початку війни ми надали допомогу понад 1100 сім'ям з 25 регіонів України і продовжуємо допомагати. Йдеться про соціальну, інтеграційну та фізичну допомогу біженцям. Особливу увагу приділяємо роботі з дітьми – завдяки мовним курсам, які ми проводимо, вони зможуть швидше інтегруватися до шкіл з початку нового навчального року», - зазначила Соланж Розенберг, голова Єврейської громади Карлсруе.

Українські переселенці на знак подяки за допомогу мешканцям Карлсруе ініціювали проект DANKEBORSCHTSCH як можливість сказати «Дякую» всім активістам, які допомагають у скрутні часи сім'ям з України.

«Немає слів, щоб висловити подяку всім мешканцям Німеччини та, зокрема, Карлсруе за безпрецедентну допомогу українським переселенцям. Населення Німеччини з початку війни росії проти України зросло на 1% за рахунок біженців. Допомога, яку надає держава, місто та громадські організації, такі як Єврейська громада, гідні найщиріших і найтепліших слів подяки від мільйона українців, які вже оселилися тут. Як ми можемо сказати спасибі? Мовою, яку розуміють у всьому світі – мовою кулінарії. Ми готуємо нашу національну страву, що найкраще висловить вдячність українців, для яких Німеччина вже стала другою домівкою», - зазначила Олена Зубарєва, голова «Асоціації лідерів сталого розвитку», переселенка з м. Ірпінь, співорганізатор ініціативи DANKEBORSCHTSCH.

Як зазначив у відеозверненні до учасників заходу Євген Клопотенко, ініціатор внесення борщу до списка нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, одна з перших письмових згадок про український національний суп належить торговцю саме з Німеччини Мартіну Груневегу, який у 1584 році відвідав Київ.

«Борщ... Від одного слова на душі стає так тепло, бо борщ глибоко у ДНК кожного українця. Саме борщ українці готують, щоб заспокоїтися, щоб відчути Україну у собі, коли далеко від дома, щоб показати українську ідентичність. Сьогодні кожен з вас може приготувати борщ, щоб сказати "Дякую" тим, хто прихистив українців, які були змушені втікати від війни в інші країни. Показати їм нашу вдячність та поділитися частинкою української культури", - наголосив Євген Клопотенко.

Культура приготування борщу увійде до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

5-6 мішків сухого борщу в день готують львівські комунальники для фронту 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів