Український борщ зареєструвала ЮНЕСКО як п'ятий елемент

21:49 1 липня 2022 р.

Фото до новини

ЮНЕСКО внесла український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує охорони.

В Україні це назвали перемогою у "борщевій війні" з РФ. Про це повідомляє DW, пише Dailylviv.com. Спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури ЮНЕСКО у п'ятницю, 1 липня, внесла культуру приготування українського борщу до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони.

ЮНЕСКО мала розглядати рішення щодо борщу в 2023 році, однак зробила це швидше через розв'язану Росією війну проти України. 

"Український борщ - національний варіант борщу, який споживають у кількох країнах регіону - є невід'ємною частиною життя української родини і громади", - йдеться у пресрелізі установи. При цьому ЮНЕСКО зауважує, що внесення до нематеріальної культурної спадщини "не означає ні винятковості, ні права власності на відповідну спадщину".

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко назвав рішення ЮНЕСКО "перемогою у війні за борщ".

"Битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова (речниця міністерства закордонних справ РФ. - ред.) не розповідала, що "книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати" і взагалі наш борщ - це "прояв екстремізму та нацизму", цей "прояв екстремізму" тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО. Пам'ятайте та будьте певні - як у війні за борщ, так і в цій війні ми переможемо", - написав Олександр Ткаченко у Facebook.

Ткаченко подякував за допомогу в популяризації українського борщу, зокрема, експертам Євгену Клопотенко і Марині Соботюк.

Україна внесла борщ до національного списку нематеріальної культурної спадщини в 2020 році. 

До списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО зараховані ще чотири українські елементи: Петриківський розпис, козацькі пісні Дніпропетровщини, Косівська кераміка і кримськотатарський орнамент Орнек. 

5-6 мішків сухого борщу в день готують львівські комунальники для фронту

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів