До Львова з Білорусі приїхали 23-24 туравтобуси: з кожного, мінімум, 4 особи не повернулися, - координатор центру (відео)

20:57 8 вересня 2021 р.

Фото до новини

Пов’язано це з тим, що в Білорусі зараз відбувається гуманітарна катастрофа. Це - десятки вбитих, тисячі політв’язнів, сотні тисяч людей, які вимушені поїхати з Батьківщини.


Відео: Львівський пресклуб

Про це сьогодні у Львівському пресклубі під час пресконференції на тему: “Білоруські опозиціонери у Львові: про воєнну славу під Оршею, ганьбу на військових навчаннях “Запад-2021» та загрози для України”,- повідомив Аляксєй Францкєвіч, координатор Білоруського кризового центру у Львові, Dailylviv.com.

- Наприклад, два тижні тому до Львова з Білорусі приїхали 23-24 туристичні автобуси. З кожного, як мінімум, 4 особи не повернулися в Білорусь,- повідомив Аляксєй Францкєвіч.

Він нагадав, що нещодавно на конференції у Києві була озвучена цифра – 160 тисяч осіб, які в’їхали в Україну. Але люди прибувають щодня.

- Більше 60 тисяч осіб влада внесла в списки екстремістів. Їм заборонений виїзд з Білорусі. Кордон білоруський закритий. Єдиний спосіб врятувати життя - нелегально перейти кордон”,- каже Аляксєй Францкєвіч.

За його прогнозами, в Україні незабаром буде багато нелегалів і це стане дуже актуальним питанням.

- Щодня до нас звертається 2-5 людей, яким потрібна допомога: юридична, психологічна,- наголосив він.

За його словами, головні питання для білорусів - це легалізація. Тому що чинне українське законодавство не дуже добре для білорусів. Ті кроки, які робили назустріч білоруському громадянському суспільству, – збільшення терміну перебування до 180 днів, спрощення отримання виду на проживання для айтівців – це, звичайно, добре. Але потрібно інше.

- Наприклад, у жодного білоруса, який перебуває на Львівщині, немає можливості укласти угоду з сімейним лікарем, у жодного білоруса немає можливості вакцинуватися, легально працевлаштуватися”,- каже Аляксєй Францкєвіч.
 
Він пояснює, що згідно з українським законодавством, зарплата у білоруса, як іноземця, має становити не менше 60 тисяч грн.

- Хто його візьме на роботу? - риторично запитує координатор кризового центру.

Польша зробила гуманітарні візи для білорусів, розповів Аляксєй Францкєвіч. Якщо білоруси опиняються в Польщі, то в них - такі самі можливості, як у поляків. В Україні таких умов немає.

- Сьогодні все, що ми робимо у Львові, робимо на волонтерських засадах. Ми відкрили школу білоруської мови, почала працювати школа української мови для білорусів. Але в нас немає у Львові свого приміщення. Робота нашої школи стала можливою завдяки допомозі львівських пластунів, які надали нам своє приміщення», – повідомив Аляксєй Францкєвіч.

Білоруські опозиціонери у Львові відзначать річницю перемоги над російським військом

На площі Ринок у Львові відкрили виставку Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь (відео)

У Львові в день річниці битви під Оршею відкриють виставку «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь»

Львів став транзитним містом для білорусів перед виїздом у Польщу

Білоруси знову протестують у Львові

Білоруси протестуватимуть у Львові проти Москви

У Білорусі мають вийти на Майдан 11 жовтня, а завтра вийдуть на акції у Львові

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів