У Білорусі мають вийти на Майдан 11 жовтня, а завтра вийдуть на акції у Львові

21:32 7 вересня 2015 р.

Фото до новини

Завтра білоруси святкуватимуть день Білоруської військової слави. Ця дата пов’язана з двома історичними подіями, одна з яких відбувалася 501 рік тому, коли польсько-литовські війська вщент розбили східних сусідів, та 8 вересня 1992 року, коли дві тисячі білорусів прийняли присягу на вірність білоруському народові.

Про це сьогодні, 7 вересня, під час прес-конференції на тему:
«Як «рускій мір» використає вибори президента в Білорусі 11 жовтня і місцеві вибори в Україні 25 жовтня», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив голова Руху солідарності «Разом» і Білоруського центру в Україні В'ячеслав Сівчик.

- Ці акції дуже важливі для нас. Тому що будь-яка акція, яка відбувається за межами Білорусі, є на підтримку тих, хто змагається з режимом Лукашенко. Після завершення цієї акції у Львові, я повертаюся в Білорусь де не був з лютого 2011 року. І подивимося, як на це відреагує білоруська влада, - каже білоруський дисидент

Він також нагадав, що 11 жовтня у Білорусі відбудуть вибори.
- Ми неодноразово наголошували на прес-конференціях, що білоруська нація позбавлена права вибору. Ми називаємо ці заходи виборчим фарсом. Тому що переможці цього фарсу відомі заздалегідь,- каже В'ячеслав Сівчик.

За його словами, за останні два роки було витрачено понад кілька десятків мільйонів доларів, щоби засіяти міста і містечка Білорусії георгіївськими стрічками.
- Нас турбує, що серед різних російських націоналістичних груп піднімається питання про те, що в двадцяті роки не так була передана в склад срср територія частини сьогоднішньої Вітебської, Гомельської, та Могильовської областей. Нас також турбує, що дуже сильну підтримку в Білорусі отримав, так званий, козацький рух, - каже він.

За його словами, козацький рух в Білорусі – це нонсенс, адже історично в білорусів козаків не було. Тому ці козацькі рухи міцно зав’язані на Москві. 
- Зараз ситуація в Білорусі дуже подібна до ситуації в Україні 2013 року, - каже В'ячеслав Сівчик.

Він стверджує, що багато білорусів готові вийти на свій Майдан. В той же час інша частина стверджує, що ось українці вийшли і їм зараз дуже кепсько.
- Але ніхто не має права позбавити нас права на мирний протест. Тому ми просто зобов’язані вийти на Майдан 11 жовтня, – вважає білоруський дисидент.

А завтра, 8 вересня, об 11:00 відбудуться покладання квітів і панахида за героями національно-визвольної боротьби на Личаківському цвинтарі, після цього – покладання квітів та запалення свічок на могилах повстанців 1830-31 рр. і героїв Небесної сотні.

О 14:00 на площі Ринок розпочнеться мітинг з виступом білоруського барда, а після цього – хода із великими українськими та білоруськими прапорами.
Також білоруська делегація разом із львів’янами покладе квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку. Захід відбудеться о 14:50. Учасники акції виконають пісні «Заповіт» і «Нє биць скотам».

З 15:45 до 16:30 білоруські активісти проведуть мітинг біля пам’ятника Степанові Бандері.
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів