Російсько-білоруські військові маневри «Запад-2021»: 200 тисяч солдатів, 80 літаків і гелікоптерів, 290 танків

15:55 3 вересня 2021 р.

Фото до новини

10 вересня у західних областях Росії, включаючи Калінінградську область, та Білорусі розпочнуться військові маневри «Запад-2021».

Військові маневри «Запад-2021» – це наймасштабніші навчання такого типу з часу створення цієї формули в 2009 році, в якій беруть участь російські та білоруські війська. Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Як розповіла експерт Польського інституту міжнародних відносин Анна Марія Динер, цьогорічні маневри «Запад-2021» супроводжуються набагато більшою кількістю спекуляцій, ніж попередні – у 2017 році. Відомий сценарій передбачає захист від нападу фіктивних західних держав.

«Сценарій передбачає, що є напад уявних країн, але якщо ми подивимося на карту, ми можемо замінити їх Польщею, Литвою та Латвією. Навчання також передбачають елемент контрнаступу, хоча офіційно росіяни та білоруси ввесь час наголошують, що маневри мають оборонний характер», – сказала Анна Марія Динер.

За повідомленнями ЗМІ, НАТО стурбоване можливістю порушення кордону Альянсу російськими або білоруськими підрозділами. Такі «бродячі війська» могли б перетнути кордон Литви, і таким чином перевірити масштаби та швидкість реакції країн НАТО.

За словами експертки Польського інституту міжнародних відносин, це частина інформаційної війни, яку веде Росія, але нічого не можна виключати. «Незалежні джерела повідомляють, що на північному заході Білорусі є підрозділи російської розвідки. Якби було порушення державного кордону, на нього, безумовно, треба було б відповісти», – сказала Анна Марія Динер.

У Росії та Білорусі участь у навчаннях, які триватимуть тиждень, мають взяти загалом 200 тисяч солдатів та 80 літаків і гелікоптерів, 15 кораблів, 290 танків та 240 гармат. Російські військові джерела повідомляють, що участь у навчаннях також візьмуть приблизно 2000 солдатів з країн, що належать до пострадянської Організації договору про колективну безпеку, Шанхайської організації співробітництва та з дружніх країн.

Військові експерти в Україні кажуть, що навчання «Запад-2021» слід розглядати як «репетицію» можливих дій РФ не тільки проти України, в тому числі, з території Білорусі, але й проти Польщі та країн Балтії за сценарієм створення «Сувалкського коридору» в Калінінград.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів