Львів став транзитним містом для білорусів перед виїздом у Польщу

22:55 17 грудня 2020 р.

Фото до новини

Близько 40 осіб з Білорусі вже отримали посвідки про тимчасове перебування в Україні. Двоє айтівців із Білорусі чекають у Львові на дозвіл на працю.

Однак для більшості тих, хто вимушено покинув Білорусь, Львів є транзитним містом перед виїздом у Польщу. Скільки на сьогодні у Львів переїхало білорусів – невідомо. Адже люди постійно мігрують: одні приїжджають, інші виїжджають у Польщу. 

За словами керівника благодійної організації « Міжнародний волонтерський фонд «Наш дім»» Олексія Францкевича, в їхньому чаті спілкується понад 130 білорусів. Це люди різного віку, професій, проти яких порушені справи в Білорусі. Це ті, хто хоче перечекати ситуацію на батьківщині, у пошуку нового життя. 

«Спершу сюди їхали люди, які у Львові очікували на польську візу. Адже у Білорусі доводиться чекати на візу, а цей час може бути загрозливий для життя. Тому білоруси їдуть у Львів і вже тут два тижні чекають на візу. Білоруські прикордонники говорять, що з країни виїхали 15 тисяч громадян, 10 тисяч – у Польщу, а решта – в Україну і Литву. У Львів приїхала переважно молодь, айтівці. Найважливіше питання для білорусів – це легалізація в Україні, швидко знайти місце проживання, відмовляють у роботі. В Україні без візи ми можемо бути 90 днів зі 180. Невже не можуть піти нам назустріч і зробити 180 днів без візи чи надати статус тимчасового захисту?» – наголошує Олексій Францкевич.

Білоруси, які проживають у Львові, розповіли Радіо Свобода, що міграційна служба розглядає їхні справи близько місяця, вони повинні обґрунтувати мету подання на тимчасове проживання.

Згідно з угодою між Кабінетом міністрів України та урядом Білорусі про безвізові поїздки громадян від 12 червня 2009 року, білоруси можуть перебувати на території України до 90 днів протягом 180 днів із дати першого в’їзду. У порівнянні з минулими роками, кількість громадян з Білорусі, які звертаються за оформленням документів для легального перебування в Україні, суттєво не збільшилася, каже Радіо Свобода Ірина Росовська, начальник управління з питань імміграції, тимчасового перебування та протидії нелегальній міграції Державної міграційної служби у Львівській області.

Якщо громадянин чи громадянка Білорусі одружений чи одружена з українкою чи українцем, то подає документи для оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України, за умови дотримання строків, визначених законодавством.

«Громадяни Білорусі, висококваліфіковані спеціалісти, теж мають переваги і можуть отримати дозвіл на імміграцію. Для Львівської області розпорядженням КМУ на поточний рік встановлено квоту для 600 осіб, які мають право отримати дозвіл на імміграцію, як висококваліфіковані спеціалісти. Білоруси цим користають. Щоб отримати дозвіл на імміграцію, для прикладу айтівцю, потрібно отримати погодження з обласної адміністрації (центр зайнятості перевіряє документи – ред.). На сьогодні два білоруси, які працювали в ІТ-технологіях, звернулись із проханням про постійну імміграцію. Розгляд їхніх справ – у процесі. Якщо іноземці, в тому числі білоруси, мають проблеми з переслідуванням, то можуть звернутися у відділ із питань шукачів захисту і просити притулок в Україні. Але повинні обґрунтувати причини в’їзду в Україну, те, що їх переслідують і їхні заяви розглядаються. Тоді можуть отримати статус біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту», – розповіла Ірина Росовська.

На сьогодні посвідки на тимчасове проживання отримали близько 40 громадян Білорусі, які звернулись у міграційну службу Львівської області.

Щотижня білоруси проводять у Львові акції на площі Ринок на підтримку громадянського суспільства у Білорусі, розповідають львів'янам про політичні переслідування і репресії, зачитують список політичних в’язнів.

У Львові призупинив роботу офіс Почесного консульства Білорусі

У Білорусь - за закордонним паспортом

У Львові представники опозиційних сил Білорусі проведуть Акцію солідарності

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів