18 країн з G20 засудили вторгнення Росії в Україну, - спільна заява

18:16 25 лютого 2023 р.

Фото до новини

Росія та Китай не підтримали формулювання, викладені в третьому і четвертому параграфах заяви, опублікованої урядом Індії за результатами саміту, на якому вона головувала.

Про це повідомило Zn.ua, пише Dailylviv.com

Міністри фінансів і керівники центральних банків 18 країн Групи двадцяти під час зустрічі в індійському місті Бенгалуру погодилися рішуче засудити російську війну проти України та закликали до повного виведення ворожих військ з території нашої держави. Водночас, сама Росія та Китай не підтримали формулювання, викладені в третьому і четвертому параграфах заяви, опублікованої урядом Індії за результатами саміту, на якому вона головувала.

У цих частинах комюніке йдеться про те, що вторгнення РФ в Україну усе негативніше впливає на світову економіку. Члени G20 згадали про резолюції Ради Безпеки й Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй із засудженням російської агресії проти нашої країни й вимогою до Москви "повністю й безумовно" вивести свої війська з української території. Вони підтвердили вже висловлені національні позиції.

При цьому, у документі йдеться про дискусію, яка відбулася в межах зустрічі представників Групи двадцяти.

"Більшість членів рішуче засудили війну в Україні та підкреслили, що вона спричиняє величезні людські страждання й посилює існуючі слабкості світової економіки, стримуючи зростання, посилюючи інфляцію, порушуючи ланцюжки постачання, погіршуючи енергетичну і продовольчу безпеку та загострюючи ризики для фінансової стабільності. Були інші погляди і різні оцінки цієї ситуації та санкцій", – йдеться в заяві.

Також 18 країн G20 (за винятком КНР і РФ) вказали на важливість збереження міжнародного права й системи, що забезпечує мир і стабільність. Вони закликали захищати всі цілі й принципи Статуту ООН, дотримуватися міжнародного гуманітарного права, у тому числі захищати мирне населення й інфраструктуру в ході збройних конфліктів, а також підкреслили неприпустимість застосування ядерної зброї чи погроз її використання.

"Мирне врегулювання конфліктів, зусилля з вирішення криз, а також дипломатія та діалог є життєво важливими. Сьогоднішня епоха не має стати епохою війни", – підсумували в четвертому параграфі документу.

У день річниці російського вторгнення в Україну, 24 лютого, Китай опублікував документ зі своєю позицією щодо мирного врегулювання, що містить 12 пунктів. Президент США Джо Байден вважає, що реалізація плану, запропонованого Пекіном, піде лише на користь Москві, а очільник українського МЗС Дмитро Кулеба вислови незгоду щонайменше з одним пунктом.

Водночас, НАТО і США мають інформацію про те, що КНР розглядає можливість надання російським військам летальної підтримки – боєприпасів і зброї – для продовження війни проти України. За даними німецького видання Der Spiegel, може йтися про дрони-камікадзе, а за повідомленням CNN – про безпілотники і боєприпаси.

Резолюція ООН щодо миру в Україні не карає Росію-агресора

Щоб Україна перемогла, але й Росія не зазнала поразки: завдання Заходу, яке не має вирішення

ЄС ухвалив 10-й пакет санкцій проти Росії: що заборонили Москві й Тегерану

Росія зупинила постачання нафти польській компанії Orlen: що буде з бензином та дизелем

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів