Генеральна асамблея ООН підтримала територіальну цілісність України (відео)

18:38 27 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: pravda.com.ua

«За» відповідну резолюцію проголосували у четвер 100 країн – членів Організації Об’єднаних Націй, «проти» – 11, «утрималися» – 58.


Відео: ТСН.ua

Авторами резолюції Генеральної асамблеї ООН про непорушність територіальної цілісності України виступили, окрім нашої країни, Німеччина, Канада, Коста-Ріка, Литва й Польща. Згодом співавторства попросили ще велика кількість країн, серед яких Австралія, Австрія, Бельгія, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Франція, Грузія, Швеція, Туреччина, Великобританія, США, Ісландія, Італія, Японія, Норвегія та інші.

Натомість «проти» територіальної цілісності України проголосували постпреди в ООН Білорусі, Болівії, Венесуели, Вірменії, Зімбабве, КНДР, Куби, Нікарагуа, Росії, Сирії й Судану – хоч міністр закордонних справ Андрій Дещиця заявив на засіданні Генеральної асамблеї ООН, що ця резолюція ставить питання про саму потребу існування ООН, пояснивши: «Якщо ви голосуєте за цю резолюцію, то ви підтримуєте Хартію про створення ООН, якщо ви голосуєте проти – то це нічого хорошо не принесе»..

Своєю чергою, російський представник при ООН Чуркін укотре повторив набір позицій Кремля. Новим у його виступі було лише звинувачення України в тому, що у Будинку профспілок на Майдані був штаб посольства США й начебто саме з цього будинку стріляли в людей і силовиків на Майдані.

Натомість представник Євросоюзу висловив однозначну підтримку усіх країн ЄС територіальній цілісності України, та засудив використання сили для вирішення свої міжнародних інтересів. А представниця США пояснила – резолюція підтверджує, що «кордони насправді існують».

Відтак вона заявила: «Ми підтримуємо права України, і ми поважаємо її права, бо це права усіх нас». Своєю чергою, представник Японії заявив, що «це не питання України чи Європи, бо будь-яке застосування сили для зміни кордонів – це виклик усьому світу». 

Натомість китайський представник, який утримався під час голосування, заявив, що його країна не бажає збільшення конфронтації, й що «зараз уже багато гравців проявили свої зацікавлення в українській ситуації». Відтак, за його словами, «Китай пропонує враховувати позицію усіх зацікавлених сторін, а ця резолюція, на його думку може загострити ситуацію». Тому він Китай запропонував створити міжнародний координаційний механізм для політичного вирішення української ситуації.

Про це інформує в четвер «Українська правда». Натомість «Тиждень» наголошує: «Зокрема Генеральна асамблея в резолюції «підкреслює, що референдум , проведений в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014, не маючи законної сили, не може бути основою для будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим або міста Севастополя».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів