Китай застеріг Росію від використання ядерної, біологічної та хімічної зброї

09:32 24 лютого 2023 р.

Фото до новини

Також Китай закликає сторони конфлікту «протистояти збройним нападам на мирні ядерні об'єкти», дотримувати конвенцій про ядерну безпеку.

Міністерство закордонних справ Китаю опублікувало "мирні" пропозиції щодо врегулювання війни РФ проти України, пише Dailylviv.com.

Документ називається «Позиція Китаю щодо політичного вирішення української кризи». У ньому 12 пунктів.

1. Повага до суверенітету всіх країн. Загальновизнане міжнародне право, включаючи цілі та принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, має бути суворо дотримане. Необхідно ефективно підтримувати суверенітет, незалежність і територіальну цільність усіх країн. Усі країни, великі чи малі, сильні чи слабкі, багаті чи бідні, є рівноправними членами міжнародного співтовариства. Усі сторони повинні спільно підтримувати основні норми, що регулюють міжнародні відносини, і захищати міжнародну чесність і справедливість. Слід заохочувати рівні та однакове застосування міжнародного права, а подвійні стандарти слід відкидати. 

2. Відмова від менталітету холодної війни. Безпека країни не повинна досягатися за рахунок інших. Безпека регіону не повинна досягатися зміцненням чи розширенням військових блоків. Законні інтереси безпеки та непокоєння всіх країн необхідно сприймати серйозно та належним чином розглядати. Немає простого вирішення складної проблеми. Усі сторони повинні, дотримуючись бачення спільної, всеосяжної, кооперативної та сталої та безпеки, пам’ятаючи про стабільність у світі, сприяти формуванню збалансованої, ефективної та стійкої архітектури європейської безпеки. Усі сторони мають протистояти прагненню до власної безпеки ціною інших, запобігати блоковій конфронтації та спільної працювати на користь світу й стабільності на Європейському континенті.

3. Припинення бойових дій. Конфлікти та війни нікому не приносять користі. Усі сторони повинні підтримувати раціональність і проявляти стриманість, уникати роздмухування вогню та загострення напруги та запобігати подальшому розвитку кризи чи навіть виходу з-під контролю. Усі сторони повинні підтримати Росію та Україну в роботі в одному напрямку та якнайшвидшому відновленні прямого діалогу з розширенням деескалації та досягнення всеосяжного припинення вогню. 

4. Відновлення мирних перемовин. Діалог і переговори є єдиним життєздатним рішенням української кризи. Слід заохочувати та підтримувати всі зусилля, спрямовані на мирне врегулювання кризи. Міжнародне співтовариство має залишитися відданим правильному підходу до сприяння мирним переговорам, допомагаючи сторонам конфлікту якнайшвидше відкрити двері для політичного врегулювання та створити умови та платформи для відновлення переговорів. Китай продовжуватиме нарощувати конструктивну роль у цьому аспекті. 

5. Вирішення гуманітарної кризи. Необхідно заохочувати та підтримувати всі заходи, що сприяють послабленню гуманітарної кризи. Гуманітарні операції повинні обґрунтовуватися на принципах нейтралітету та неупередженості, а гуманітарні питання не повинні бути політизовані. Безпека цивільного населення має бути ефективно захищена, а також повинні бути створені гуманітарні коридори для евакуації цивільного населення із зон конфлікту. Необхідно додати кошти для збільшення гуманітарної допомоги відповідним районам, покращення гуманітарних умов і забезпечення швидкого, безпечного та безперешкодного гуманітарного доступу з планування запобігання гуманітарній кризі більшого масштабу. Можливо підтримати ООН у виконанні координаційної ролі у спрямуванні гуманітарної допомоги в зоні конфлікту.

6. Захист цивільного населення та військовополонених. Сторони конфлікту повинні суворо підтримувати міжнародне гуманітарне право, не здійснювати напади на цивільних осіб або цивільні об'єкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту, а також поважати основні права військовополонених. Китай підтримує обмін військовополоненими між Росією та Україною і закликає всі сторони створити для цього більш сприятливі умови.

7. Підтримання безпеки атомних електростанцій. Китай виступає проти збройних нападів на атомні електростанції та інші ядерні об'єкти та закликає всі сторони підтримувати міжнародне право, включаючи Конвенцію з ядерної безпеки (CNS), і рішуче уникати техногенних ядерних аварій. Китай підтримує Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у виконанні конструктивної ролі у сприянні безпеці мирних ядерних об'єктів.

8. Зниження стратегічних ризиків. Не можна використовувати ядерну зброю і не можна вести ядерну війну. Загрозі або застосуванню ядерної зброї слід протистояти. Необхідно запобігти розповсюдженню ядерної зброї та уникнути ядерної кризи. Китай виступає проти досліджень, розробок та використання будь-якою країною хімічної та біологічної зброї для будь-яких ресурсів.

9. Сприяння експорту зерна. Усі сторони повинні повністю й ефективно збалансовано реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, підписану Росією, Туреччиною, Україною та ООН, і підтримати ООН у важливій ролі в цьому питанні. Ініціатива співпраці щодо глобальної продовольчої безпеки, вважає Китай, забезпечує можливе вирішення глобальної продовольчої кризи.

10. Припинення односторонніх санкцій. Односторонні санкції та максимальний тиск не можуть вирішити питання; вони тільки створюють нові проблеми. Китай виступає проти односторонніх санкцій, несанкціонованих Радою Безпеки ООН. Відповідні країни повинні припинити зловживання односторонніми санкціями та «юрисдикцією довгої руки» проти інших країн, щоб зробити внесок у деескалацію кризи в Україні та створити умови для того, щоб країни розвивалися, розвивали свою економіку та покращували життя своїх людей.

11. Підтримання стабільності промислових ланцюгів і ланцюгів поставок. Усі сторони повинні щиро підтримувати існуючу світову економічну систему та протидіяти використанню світової економіки як інструменту чи зброї в політичних цілях. Необхідні спільні зусилля, щоб пом'якшити наслідки кризи та запобігти зриву міжнародної співпраці в енергетиці, фінансах, торгівлі продовольством і транспортуванні та сприяти відновленню глобальної економіки.

12. Сприяння постконфліктній відбудові. Міжнародне співтовариство має провести заходи для підтримки постконфліктної реконструкції в зонах конфлікту. Китай готовий надати допомогу та успішно зіграти роль у цих зусиллях.

США очікують, що завтра Китай винесе на розгляд мирний план розв’язання війни Росії в Україні

Президент Китаю Сі Цзіньпін заговорить про мир у річницю війни

РФ вчиняє в Україні злочини проти людяності, - віцепрезидентка США

Китай каже, що Рада Безпеки ООН має допомогти припинити війну в Україні

Китай надав Росії політичну підтримку, - генеральний секретар НАТО

Світ переозброюється через напад росії на Україну: Китай і Європа серед лідерів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів