Шлях до мирного плану пролягає через перемоги на полі бою

07:12 23 грудня 2022 р.

Фото до новини

Команда Президента України Володимира Зеленського планує в лютому 2023 року представити мирний план для закінчення війни.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, інформує Громадське, пише Dailylviv.com.

Видання пише, що розмова президента України про формулу миру під час візиту до Вашингтона 21 грудня відбулася після нещодавнього обговорення Києвом мирного плану з 10 пунктів. 

За словами європейських та українських дипломатів, команда пана Зеленського наразі конкретизує план і має на меті представити свої ідеї в першу річницю повномасштабного вторгнення росії 24 лютого або близько до цієї дати.

«Представники США, України та НАТО заявили, що позиція України на будь-яких переговорах, де вона, ймовірно, вимагатиме від москви значних поступок, залежатиме від її позиції на полі бою, і тому Київ хоче підготуватися до потенційних мирних переговорів шляхом досягнення воєнних перемог», — йдеться в матеріалі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 22 грудня повідомив, що обговорив мирні пропозиції Києва зі своїми колегами з «Великої сімки» після візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона.

«Я можу просто сказати вам, що ми розглядаємо те, що він [Зеленський] запропонував. Сьогодні вранці я був на відеозв’язку з нашими партнерами з G7. І це одна з речей, про які ми говорили», — сказав Блінкен.

Джерело The Washington Post після зустрічі президентів США та України розповіло, що в адміністрації Байдена розглядають три моделі дипломатичного завершення війни в України: виведення російських військ з усієї території України (включно з Кримом і Донбасом); відведення російських військ до лінії 2014 року; виведення військ з усіх територій, крім Криму. Зеленський раніше заявляв про підтримку виведення російських військ з усієї території України.

Нагадаємо, що в листопаді на саміті G20 Володимир Зеленський перед учасниками зустрічі представив мирний план з 10 пунктів. План, серед іншого, передбачає координацію міжнародних зусиль для встановлення радіаційної, ядерної та продовольчої, енергетичної безпеки, звільнення всіх полонених і депортованих, виведення російських військ і припинення бойових дій. 

У грудні глава держави сказав, що Україна готує цієї зими спеціальний саміт заради миру й запрошує партнерів виявляти своє лідерство.

Зеленський повідомив про інші домовленості зі США

Сенат США проголосував за проєкт бюджету на 2023 рік, який включає допомогу Україні - $45 млрд

США найближчим часом почнуть тренувати українські війська використовувати ракети Patriot

Країни G7 готові робити більше для економічної допомоги Україні - заява

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів