Зеленський сказав у Конгресі США, чому ми переможемо Росію

08:34 22 грудня 2022 р.

Фото до новини

Битва за Україну – це битва за саму демократію.

У середу ввечері після перемовин з президентом США Джо Байденом у Білому домі український президент Володимир Зеленський прибув до Капітолію, щоб виступити з промовою на спільному засіданні обох палат американського Конгресу. Про це повідомляє Голос Америки, пише Dailylviv.com

Починаючи свою промову, президент України зазначив, що для нього величезна честь виступати у стінах американського Конгресу. Він сказав, що Україна вже здобула перемоги над Росією на полі бою і продовжить здобувати такі ж перемоги, враховуючи велику підтримку українських друзів і партнерів, насамперед Сполучених Штатів. 

«Це битва не лише за територію, за ту чи іншу частину Європи. Битва йде не лише за життя, свободу та безпеку українців чи будь-якої іншої країни, яку Росія намагається завоювати, - сказав Зеленський. - Ця боротьба визначить, у якому світі житимуть наші діти та онуки..., визначить, чи це буде демократія для українців, для американців, для всіх». 

Зеленський ще раз нагадав, що напередодні цього візиту до Вашингтона він відвідав Бахмут, місто-фортецю на Донбасі, яке продовжує героїчну оборону проти російських агресорів. Американські законодавці стоячи аплодували гостю, коли він промовляв ці слова.

Зеленський визнав, що росіяни мають перевагу в артилерії, боєприпасах і ракетах великої дальності. Вони руйнують усе довкола, проте «українці утримають свої рубежі і ніколи не здадуться», наголосив український лідер. 

Президент Зеленський висловив упевненість, що американські ЗРК Patriot допоможуть захистити українське небо та українські міста. Він також зазначив, що не можна допустити, щоб «один терорист допомагав іншому терористу», маючи на увазі постачання Ірану дронів для російських збройних сил.

“Україна ніколи не просила американських солдатів воювати на нашій землі замість нас. Запевняю вас, що українські солдати здатні самі чудово керувати американськими танками та літаками», - запевнив Володимир Зеленський законодавців США.

Він наголосив, що нинішня американська допомога Україні – це не благодійність, а «інвестиції у глобальну безпеку та демократію». Зеленський також сказав, що український народ хоче миру, але справедливого світу, а «справедливий світ – це суверенітет та територіальна цілісність України».

«На Різдво мільйони українців, можливо, не мають світла і води», припустив Зеленський, але українці не збираються скаржитися, вони мають намір, з гідністю і честю, продовжити боротися.

Насамкінець, Володимир Зеленський ще раз подякував усім законодавцям, особисто президенту США, а також кожній американській родині за допомогу Україні, що б'ється, і подарував керівництву Конгресу український національний прапор - подарунок від українських бійців, які захищають Бахмут.

«Цей прапор – символ нашої перемоги у цій війні. Ми тримаємося, ми боремося і ми переможемо, тому що ми єдині: Україна, Америка і ввесь вільний світ», - сказав Зеленський, побажавши всім переможного нового року!

Напередодні цієї події лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер привітав майбутній виступ Зеленського у Конгресі.

«Там, де багато поколінь тому стояв Вінстон Черчілль, сьогодні стоятиме президент Зеленський, не лише як президент, а й як посол свободи», – заявив Шумер.

Зі свого боку лідер республіканської меншості в Сенаті Мітч Макконнелл зазначив, що допомога, що надається Україні та ЄС для перемоги у війні, розв'язаної Росією, – це також прямі інвестиції у зниження майбутніх можливостей президента Росії Владіміра Путіна загрожувати Америці та її союзникам і заперечувати їхні основні інтереси. .

«Продовжувати надавати підтримку Україні не лише правильно з моральної точки зору – це відповідає прямим, безпосереднім американським інтересам», – констатував Мітч Макконнелл.

Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі у листі, опублікованому у вівторок напередодні візиту Зеленського до Вашингтона, заявила, що США та їхні союзники роблять все можливе, щоб надати Україні всі необхідні ресурси для перемоги у війні. 

«Битва за Україну – це битва за саму демократію», – констатувала речник Палати представників.

США оголосили про передання Україні першого ЗРК Patriot

США оприлюднили вміст пакету допомоги Україні на 1,85 млрд

Зеленський намагатиметься переконати американців, що допомога Україні також відповідає інтересам США, - експосол

Зеленський передав Байдену Хрест бойових заслуг від українського героя-капітана

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів