Конгрес США хоче вивести Росію з Ради Безпеки ООН

11:41 15 грудня 2022 р.

Фото до новини

Адміністрація Байдена також зацікавлена ​​в послабленні впливу Росії в ООН.

Про це повідомляє Foreign Policy, пише Dailylviv.com.

Двоє американських законодавців, які очолюють незалежну урядову організацію з прав людини, подали резолюцію, яка закликає президента Джозефа Байдена вивести Росію з Ради Безпеки ООН за кілька днів до того, як повномасштабне вторгнення Кремля в Україну досягне 10-місячної тривалості. 

Двопартійна Гельсінська комісія, яка в жовтні закликала держсекретаря США Ентоні Блінкена висловити протест проти статусу Росії як постійного члена Ради Безпеки, хоче, щоб Конгрес підтвердив, що війна Росії порушила «цілі та принципи ООН», і просить уряд США вжити заходів для обмеження привілеїв Росії в ООН.  

У резолюції Конгресу, опублікованій Foreign Policy, законодавці Стів Коен і Джо Вілсон заявили, що Росія здійснила «грубі порушення» Статуту ООН, які ставлять під сумнів її право мати місце в Раді Безпеки, включаючи незаконне голосування про анексію чотирьох українських областей, вчинення звірств в українських містах, брязкання ядерною зброєю та створення ризиків для світового постачання продовольства. 

Україна також виступає за те, щоб Росія була виведена з Ради, хоча експерти залишаються скептичними з приводу того, що такі зусилля спрацюють. Статут ООН не містить жодних положень про усунення постійного члена Ради Безпеки. Хоча країни можуть бути повністю виключені з Організації Об’єднаних Націй: для цього знадобиться більшість у дві третини голосів у Генеральній Асамблеї, включаючи одностайну згоду самої Ради.

Ця ідея також спрямована на те, щоб оскаржити статус Росії як спадкоємця місця Радянського Союзу в Раді Безпеки. Як один із перших підписантів договору про заснування Радянського Союзу, поряд з Росією та Білоруссю, Київ міг переконливо претендувати на те, щоб бути єдиною державою-наступницею Радянського Союзу, яка грубо не порушувала принципи Статуту ООН. 

Але через три десятиліття після того, як Росія зайняла місце Радянського Союзу, оскарження такого прецеденту також може виявитися важкою битвою.

Оскільки рішення щодо повноважень є процедурним питанням, лише дев’ять із 15 членів ради проголосують на підтримку України, стверджує Томас Грант, старший науковий співробітник Кембриджського університету . 

Виступаючи на Генеральній асамблеї ООН у вересні, Джозеф Байден закликав до реформування Ради Безпеки, включаючи можливість додавання більшої кількості постійних і непостійних членів, наприклад, для країн Африки, Латинської Америки та Карибського басейну. У середу Сполученим Штатам також вдалося витіснити Іран з комісії ООН з прав жінок.

Зеленський сказав Раді Безпеки ООН, що треба зробити з Росією

США запропонували реформувати Раду Безпеки ООН

Росіяни ціляли у генсека ООН

Рада ООН з прав людини за розслідування російських злочинів

Генасамблея ООН усунула росію з Ради з прав людини: як країни голосували

Росія не виконує рішення Міжнародного Суду ООН про припинення війни в Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів