Рада ООН з прав людини за розслідування російських злочинів

21:03 12 травня 2022 р.

Фото до новини

Рада ООН з прав людини 12 травня проголосувала за резолюцію, що закликає до розслідування заяв про грубі порушення прав людини на окупованих Росією територіях в Україні, в тому числі поблизу Києва.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

За запропоновану Україною резолюцію, що закликає до розслідування грубих порушень прав людини на окупованих Росією територіях в Україні, проголосували 33 країни, в тому числі Польща, 12 країн утрималися, а дві – Китай і Еритрея – проголосували проти. Відповідна резолюція була прийнята на спеціальній сесії Ради ООН з прав людини в Женеві.

Попередньо, 4 березня, Рада ухвалила резолюцію про створення незалежної комісії для розслідування порушень прав людини через війну Росії в України. Тоді Китай утримався, а цього разу проголосував проти, стверджуючи, що нова резолюція «підливає олії у вогонь».

У документі, прийнятому 12 травня, Рада закликає створену комісію ООН «провести повне і незалежне спеціальне розслідування (...) подій у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях» під час російської окупації цих територій у лютому і березні 2022 року.

Під час сесії Мішель Бачелет розповіла про візит моніторингової місії її офісу до містечок поблизу Києва і Чернігова. За її словами, багато злочинів російських солдатів, що будуть розслідуватися, можуть бути військовими.

«Масштаби незаконних вбивств, включаючи масові страти в районах на північ від Києва, шокують. Хоча у нас є інформація про близько 300 таких вбивств, їх кількість буде продовжувати збільшуватися, коли з'являться нові докази», – сказала Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет. За її словами, вбивства мирних жителів, судячи з усього, солдати і снайпери вчиняли навмисно.

Вона також звернула увагу на ситуацію в Маріуполі та на «немислимий жах», який пережили жителі міста з початку російської агресії. «Я шокована масштабами руйнувань і численними порушеннями міжнародних прав людини і міжнародного гуманітарного права, які, як повідомляється, були скоєні в місті», – сказала вона. Мішель Бачелет зазначила, що її офіс оцінює кількість вбитих мирних жителів у Маріуполі «тисячами», але повний масштаб звірств і жертв поки що невідомий.

Генасамблея ООН усунула росію з Ради з прав людини: як країни голосували

Росія не виконує рішення Міжнародного Суду ООН про припинення війни в Україні

Російські окупанти почали вчиняти злочини проти людяності, - міністр оборони

Кожна держава в світі має визнати геноцид українського народу, - ВРЦіРО

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів