Генасамблея ООН усунула росію з Ради з прав людини: як країни голосували

22:32 7 квітня 2022 р.

Фото до новини

Генеральна Асамблея ООН на надзвичайному спеціальному засіданні в четвер ухвалила резолюцію про тимчасове позбавлення прав росії в Раді ООН з прав людини (РПЛ) через війну в Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, за це рішення проголосували 93 країни, проти - 24, утрималося 58, пише Dailylviv.com

«Проти», крім росії, віддали свої голоси, зокрема, білорусь, Китай, Конго, Куба, Північна Корея, Еритрея, Іран, Казахстан, Киргизстан, Сирія, Таджикистан, Узбекистан, Зімбабве.

Для ухвалення рішення потрібно дві третини голосів членів Генасамблеї.

Резолюцію підготували близько двох десятків країн-членів ООН, її співавторами стали близько 50 держав.

Резолюція передбачає, що російська федерація до кінця терміну свого членства в РПЛ не зможе голосувати та вносити від свого імені пропозиції щодо проєктів рішень в рамках роботи Ради.

Раніше за позбавлення росії прав у РПЛ виступали Сполучені Штати та низка інших демократичних країн.

Як пояснив Укрінформу постпред України при ООН Сергій Кислиця, повне виключення країни зі складу членів РПЛ не передбачено установчими документах Ради.

Як повідомлялося, у резолюції Генасамблеї ООН від 2006 року, якою створено Раду з прав людини, зазначено, що «члени Ради повинні підтримувати найвищі стандарти у сфері заохочення та захисту прав людини». ГА уповноважена шляхом голосування двома третинами її членів припиняти права та привілеї члена Ради, якщо він наполегливо вчиняє грубі та систематичні порушення прав людини.

Генасамблея обирає від груп країн за географічним принципом членів РПЛ, які займають 47 місць. Термін повноважень кожного члена становить три роки.

Нині до РПЛ, крім росії, входять, зокрема, Венесуела, Лівія, Вірменія, Судан.

У березні 2011 року Генасамблея ООН призупинила в РПЛ права Лівії через насильство проти демонстрантів з боку сил тодішнього лідера Муаммара Каддафі.

Росія не виконує рішення Міжнародного Суду ООН про припинення війни в Україні

Російські окупанти почали вчиняти злочини проти людяності, - міністр оборони

Кожна держава в світі має визнати геноцид українського народу, - ВРЦіРО

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів