США очікують, що завтра Китай винесе на розгляд мирний план розв’язання війни Росії в Україні

21:23 23 лютого 2023 р.

Фото до новини

Адміністрація Байдена очікує, що в п’ятницю Китай винесе на розгляд мирний план із своїми ідеями щодо розв’язання війни Росії в Україні, заявив у четвер офіційний представник Держдепу США.

Про це інформує CNN, пише Dailylviv.com

«Ми чекаємо, що китайці виклали на стіл, імовірно, це буде оголошено завтра», — сказала Вікторія Нуланд, заступник міністра з політичних питань Державного департаменту, у розмові з Washington Post. 

Головний дипломат Китаю Ван Ї попередньо оприлюднив майбутній план під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки минулих вихідних. Однак після поїздки Вана до Москви пізніше цього тижня міністр закордонних справ Росії Лавров сказав, що він не обговорював план, про який повідомлялося, з першим дипломатом Китаю. 

Нуланд не повідомила, як китайці представлять план. Завтра відбудеться засідання Ради Безпеки ООН, де Китай, ймовірно, може зробити цю презентацію. На зустрічі буде присутній держсекретар США Ентоні Блінкен.

Нуланд сказала, що важливо, щоб будь-яка угода про припинення війни принесла справедливий і міцний мир.

«Це не може бути просто цинічне припинення вогню, яке дає росіянам час повернутися додому, відпочити, переобладнатися та повернутися», – сказала Нуланд. «Але послухайте, якщо Сі Цзіньпін зможе вивести Путіна та його армію з України, я думаю, ми всі аплодували б і заплатили б мирну ціну».

Нуланд сказала, що всі сторони розглядають, що можна зробити, щоб підтримати мирний план і допомогти йому. 

Але головне питання: чи хоче Путін миру?» – сказала Нуланд.

Останніми днями представники Державного департаменту поставили під сумнів ідею ефективності китайського мирного плану. Це сталося тому, що офіційні особи США також висловили занепокоєння щодо того, що Китай розглядає можливість надання смертельної підтримки Росії для її вторгнення в Україну. 

«Китай намагається досягти обох способів. Китай намагається транслювати та маскувати себе під таким виглядом нейтралітету, навіть якщо він поглиблює свою взаємодію з Росією в ключових напрямках – політично, дипломатично, економічно та, можливо, також у сфері безпеки», – заявив у середу речник Держдепартаменту Нед Прайс. 

Президент Китаю Сі Цзіньпін заговорить про мир у річницю війни

РФ вчиняє в Україні злочини проти людяності, - віцепрезидентка США

Китай каже, що Рада Безпеки ООН має допомогти припинити війну в Україні

Китай надав Росії політичну підтримку, - генеральний секретар НАТО

Світ переозброюється через напад росії на Україну: Китай і Європа серед лідерів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів