Відновлено електропостачання на всі шість енергоблоків Запорізької АЕС, - МАГАТЕ

20:52 5 листопада 2022 р.

Фото до новини

Зовнішнє електропостачання Запорізької атомної електростанції було відновлено через два дні після того, як вона повністю втратила доступ до зовнішніх джерел електроенергії внаслідок обстрілів російськими військами.

Про це йдеться у повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), пише Dailylviv.com.

Зазначають, що і п’ятницю, близько 22:00, було відновлено електропостачання лінії 750 кВ на всі шість енергоблоків ЗАЕС, а вісім чинних аварійних дизель-генераторів вимкнено та переведено в режим очікування.

Таким чином, лінія 750 кВ тепер знову забезпечує електроенергією шість реакторів ЗАЕС, що необхідно для охолодження реакторів та виконання інших важливих функцій ядерної безпеки.

У повідомленні МАГАТЕ наголошують, що змін у робочому стані всіх енергоблоків немає. Блоки 5 і 6 перебувають в режимі напівгарячої зупинки, надаючи пару на об’єкт, і вживаються заходи щодо подальшого нагрівання обох блоків до стану гарячої зупинки. Інші чотири блоки є в холодному режимі.

«Повторні вимкнення електроенергії надто чітко демонструють надзвичайно серйозну ситуацію з ядерною безпекою, з якою стикається ця велика атомна електростанція. Досі мужньому колективу Запорізької АЕС завжди вдавалося підтримувати безпечну роботу шести енергоблоків. Але так далі тривати не може. Я неодноразово закликав терміново створити охоронну зону ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС, щоб запобігти ядерній аварії. Ми не можемо дозволити собі більше втрачати час. Ми повинні діяти, поки не пізно», – сказав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Росія перепід'єднує ЗАЕС до окупованих нею територій України

Спочатку росіяни викрали директора ЗАЕС, а тепер обстрілюють станцію

Запорізьку АЕС знову приєднали до енергомережі України

Російська армія замінувала енергоблоки Запорізької атомної електростанції, - розвідка

Сценарій Фукусіми окупанти можуть повторити на Запорізькій АЕС

Ростов, Краснодар, Стамбул, Сімферополь: хто ще постраждає від ядерної аварії на Запорізькій АЕС

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів