Росія незаконно сидить у кріслі ООН: є усі юридичні підстави для її виключення, - МЗС

19:25 26 грудня 2022 р.

Фото до новини

Присутність Росії в Радбезі ООН є незаконною. Україна ініціювала процес, спрямований на виключення Росії з Ради Безпеки ООН і Організації загалом.

Про це заявив у понеділок, 26 грудня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише Dailylviv.com.

"Ми заявили на офіційному рівні свою детальну та аргументовану позицію, чому перебування Росії в Радбезі ООН та в організації загалом - нелегітимне. Ми надали детальні докази того, як 31 рік тому російська делегація, по суті, просто окупувала крісло СРСР в РБ ООН - держави, яка на той момент припинила своє існування - без жодних статутних підстав на це.

Зґвалтування Статуту відбулося на основі... простої зміни табличок «СРСР» на «Російська Федерація».

Це грубе порушення пункту 2 Статті 4 Статуту ООН, який чітко визначає єдину легітимну процедуру набуття членства в Організації",- наголосив Кулеба.

За його словами, понад три десятиліття на цей ганебний факт просто закривали очі. Але Україна не буде мовчати.

"Сьогодні ми розпочали боротьбу за позбавлення Росії статусу постійного члена Радбезу ООН. Ця боротьба не буде простою. Їй протидіятимуть, і не лише Росія. Але ми не будемо миритися з брехнею та фальсифікацією. Завдання бувають складними, але немає нічого неможливого",- наголосив Кулеба.

Ключовий фрагмент без перебільшення історичного документа, який МЗС сьогодні оприлюднило:

«Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому.

Керуючись принципом рівноправності членів ООН, Російська Федерація має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни. Присутність Росії в Радбезі ООН є незаконною, - заявив у понеділок, 26 грудня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляючи про початок процесу, спрямованого на виключення росіян із Ради Безпеки та самої Організації Об’єднаних Націй. 

Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та у цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу Російської Федерації».

Конгрес США хоче вивести Росію з Ради Безпеки ООН

США запропонували реформувати Раду Безпеки ООН

Росіяни ціляли у генсека ООН

Рада ООН з прав людини за розслідування російських злочинів

Генасамблея ООН усунула росію з Ради з прав людини: як країни голосували

Росія не виконує рішення Міжнародного Суду ООН про припинення війни в Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів