Україну вчетверте обрано непостійним членом Ради Безпеки ООН (відео, оновлено)

21:18 15 жовтня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Наша країну підтримали 177 інших.

Україна вчетверте обрана непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2016-2017 роки, отримавши підтримку 177 країн зі 193 членів Генасамблеї ООН. Перед цим наша країна входила до Радбезу ООН у 2001-2002 років.

Глава МЗС Павло Клімкін заявив із цього приводу: «Позиція Києва під час роботи Радбезу точно не буде примирливою» щодо Росії, яка, є постійним членом цього органу. Обрання до Ради Безпеки є особливо важливим для нас на тлі російської агресії. Вперше ми отримали абсолютно унікальну ситуацію, яку не можна було уявити, що постійний член Радбезу – це агресор, що веде гібридну війну проти України».

Окрім України, статус непостійного члена Радбезу ООН також отримали Японія, Єгипет, Сенегал та Уругвай. Нові непостійні члени Радбезу почнуть виконувати свої обов'язки 1 січня 2016 року, замінивши собою Чад, Чилі, Йорданію, Литву та Нігерію.

А загалом до Ради Безпеки ООН входять 15 країн. Постійними членами організації є лише п'ять із них – Велика Британія, Китай, Росія (як правонаступниця СРСР), США та Франція. Вони також мають право вето під час голосування. Про це повідомило сьогодні, 15 жовтня, інтернет-видання «Європейська правда».

Натомість в інформагенції УНІАН зауважили також, що за обрання нових непостійних членів Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй проголосували на 70-й сесії Генеральної асамблеї 192 країни ООН. Один бюлетень при цьому було визнано недійсним.

Необхідна кількість голосів повинна була складати мінімум 118. Україну підтримало 177 країн, 14 утрималось, натомість за Єгипет проголосувало 179 країн, за Сенегал – 187, за Уругвай – 185, за Японію – 184. 

Десять місць у Радбезі ООН оновлюються наполовину щороку. Причому вибори непостійних членів відбуваються щоосені на Генеральній асамблеї ООН.

Країна-кандидат має заручитися підтримкою двох третин держав-членів ООН із 193-х, спочатку пройшовши процедуру затвердження у своїх регіональних групах: азійсько-тихоокеанській, африканській, східноєвропейській, латиноамериканській і групі західноєвропейських та інших держав. Непостійними членами Ради Безпеки ООН у 2015 році є Ангола, Венесуела, Іспанія, Йорданія, Литва, Малайзія, Нова Зеландія, Нігерія, Чад і Чилі. На сьогодні членами ООН є 193 країни.

Про це повідомили сьогодні, 15 жовтня, в інформагенції УНІАН.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів