Резолюція ООН щодо миру в Україні не карає Росію-агресора

18:28 25 лютого 2023 р.

Фото до новини

Члени Генасамблеї ООН зажадали, щоб «Російська Федерація негайно, повністю та беззастережно вивела всі свої збройні сили з території України у її міжнародно визнаних кордонах», та закликали до припинення бойових дій.

Про це повідомлено на офіційному сайті ООН, пише Dailylviv.com.

У четвер на надзвичайній спецсесії делегати Генеральної Асамблеї ООН ухвалили резолюцію щодо необхідності якнайшвидшого досягнення «всеосяжного, справедливого та міцного» миру в Україні відповідно до принципів Статуту ООН. 

На підтримку резолюції проголосувала 141 країна, 32 країни утрималися і сім – Білорусь, КНДР, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Росія та Сирія – висловилися проти. Поправки, запропоновані Республікою Білорусь, було відхилено.

Генасамблея підтвердила прихильність до суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води.

Члени Генасамблеї зажадали, щоб «Російська Федерація негайно, повністю та беззастережно вивела всі свої збройні сили з території України у її міжнародно визнаних кордонах», та закликали до припинення бойових дій.

Генеральна Асамблея «вимагає, щоб поводження сторін у збройному конфлікті з усіма військовополоненими відповідало положенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року та Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій 1949 року, та закликала до повного обміну військовополоненими, звільнення всіх  незаконно затриманих осіб, повернення інтернованих і насильно переміщених та депортованих цивільних осіб, включаючи дітей», йдеться у резолюції.

Делегати Генасамблеї висловили «жаль щодо важкої ситуації з правами людини та гуманітарної ситуації, що склалися внаслідок агресії Російської Федерації проти України».

У документі міститься заклик до дотримання сторонами своїх зобов'язань щодо захисту цивільного населення та цивільних об'єктів і забезпечення безперешкодного гуманітарного доступу до тих, хто потребує допомоги, а також до негайного припинення нападів на критично важливу інфраструктуру України, включаючи житлові будинки, школи та лікарні.

У резолюції також особливо наголошується на «необхідності забезпечити притягнення до відповідальності за скоєні на території України найбільш серйозні злочини з міжнародного права шляхом проведення належного, справедливого та незалежного розслідування та здійснення судового переслідування на національному або міжнародному рівні».

Делегати Генеральної Асамблеї відзначили зусилля Генерального секретаря та держав-членів щодо сприяння встановленню миру в Україні та закликали міжнародне співтовариство подвоїти підтримку цих зусиль. Країни мають співпрацювати у дусі солідарності з метою подолання глобальних наслідків війни, йдеться у резолюції.

18 країн з G20 засудили вторгнення Росії в Україну, - спільна заява

ЄС ухвалив 10-й пакет санкцій проти Росії: що заборонили Москві й Тегерану

Щоб Україна перемогла, але й Росія не зазнала поразки: завдання Заходу, яке не має вирішення

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів