Під Львовом реставрують 265-річну церкву: за роботами наглядатиме екскерівниця відділу Укрзахідпроєктреставрації

12:24 23 жовтня 2021 р.

Фото до новини

На хуторі Гомулець /с. Воля Гомулецька, що належить до Львівської територіальної громади, відреставрують церкву святої Трійці – пам’ятку архітектури національного значення. Церкві – 265 років і вона збережена у майже незмінному вигляді та вже років 20 потребує комплексних реставраційних робіт.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Розпочати їх планують найближчим часом, але основні роботи будуть виконані вже наступного року.

«Це дуже гарна церковця, збережена у майже незмінному вигляді. Тільки прибудовано притвор, але це теж було дуже давно. Ну і змінено покриття – замість гонту тут бляха. Хоча частина цього автентичного гонту ще збереглась.

В процесі реставрації церкві повернуть гонтове покриття. Вона не має фундаменту, стоїть на кам’яних стовпах, перехилена, тож треба її вирівняти. Прогнили дерев’яні бруси, на кутах – великі щілини, тут дуже холодно», - розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Крім того, передбачена і реставрація стінопису, якій передуватимуть дослідження. «До реставрації стінопису ми залучили фахівців. Власне, цим займатиметься Андрій Почеква – викладач коледжу ім.Труша. До цих робіт хотіли приступати наступного тижня, але виникла досить несподівана проблема – у церкві немає електрики, і, відповідно, немає можливості підʼєднати прилади для роботи. Тому мусимо чекати,- розповіла Лілія Онищенко.

Тендер на виконання робіт виграла компанія «В.Ф.Ф». На цей рік на реставраційні роботи у міському бюджеті передбачили 1 млн грн, ще 200 тис. грн – субвенція з обласного бюджету.

Як додала Лілія Онищенко, за добрим збігом обставин, біля цієї церкви мешкає колишня керівниця відділу дерев’яної архітектури інституту «Укрзахідпроєктреставрація» Галина Крук. «Вона прийшли на нашу першу зустріч за участі підрядника і священника. Вона дуже добре розуміється на тонкощах реставрації дерев’яних храмів, і ми домовились, що пані Галина буде допомагати нам, пильнуватиме за роботами, оскільки ми тут кожного дня бути не зможемо», - повідомила Лілія Онищенко.

Окрім того, триває реставрація ще однієї церкви–пам’ятки у с. Зарудці, яке теж належить до Львівської МТГ. Роботи тут розпочались ще минулого року і їх замовником є ЛОДА. «Церква, зокрема, має проблеми з банями, вони похилилися. Але тут вже виконана значна частина робіт», - розповіла Лілія Онищенко.

Цьогоріч із міського бюджету Львова для цієї церкви передбачено також 1 млн грн. Роботи, які планують закінчити вже наступного року, виконує ця ж компанія «В.Ф.Ф».

Дах каплиці Трьох Святителів - в аварійному стані: починають реставрацію

Реставрація дзвіниці церкви Покрови Пресвятої Богородиці: що зроблять за 4 млн 220 тис грн

У костелі св.Антонія у Львові розпочинають реставрацію дзвіниці за кошт фундації Полоніка

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів