На Львівшині закінчують реставрувати дерев’яну церкву лемківського стилю, якій майже 200 років

09:24 27 листопада 2020 р.

Фото до новини

Львівщина славиться найбільшою кількістю архітектурних пам’яток серед інших областей. Зокрема, в регіоні налічують близько однієї тисячі дерев’яних храмів. Один із них завершують реставрувати у селі Глиниці на Яворівщині. Це дерев’яна церква 1821 року, яка має дві посвяти - Св. Апостолів Петра і Павла та (першу) Різдва Пресвятої Богородиці.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише DailyLviv.

Як розповів настоятель церкви отець Степан Грицан, святиня, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, була сильно пошкоджена під час Другої світової війни. Місцеві майстри відновлювали храм, але на той час не мали якісної деревини і відповідно реставрація не була фаховою. З роками церква похилилась у західному напрямку, стіни бабинця прогнили до низу і деформувались.

Сам храм є унікальним  за своїм стилем, а ще у ньому зберігся старовинний іконостас.

“Цей іконостас має понад двісті років, усі ікони зображені на дереві. На сьогодні він перебуває у задовільному стані, але реставрації теж потребує. Що цікаво, його, мабуть, перенесли з іншої церкви, бо помітні елементи, які використані з іншого іконостасу. А сам вигляд церкви притаманний лемківському стилю і в цьому теж її особливість”, - розповів отець Степан Грицан.

Будівельники розпочали реставраційні роботи у 2017 році. Відтак, за гроші обласного бюджету (200 тис грн) і Краковецької селищної ради (600 тис грн), виконали перший етап реставраційних робіт.

“Тут здійснили протиаварійні роботи на куполі храму, відреставрували несучі конструкції центрального барабану і купола, розпочали реставрацію фасадів, відновили втрачені елементи хреста та виконали гідроізоляцію фундаменту. У 2018 році виділили фінансування - понад 800 тисяч гривень з різних джерел. За ці кошти фахівці завершили реставрацію центрального куполу і  повністю покрили його міддю,  замінили підвалини, відреставрували вікна і двері та розпочали реставрацію несучих стін бабинця”, - зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

Як розповіли підрядники, купол був в аварійному стані не лише як сам купол, але й основа, на яку він опирався, оскільки стіни прогнили і пішла деформація. Роботи здійснювалися поетапним методом, не розкриваючи усього храму. У першу чергу робили усе для того, щоб накрити храм, аби він не промокав.

У 2019 році для продовження реставраційних робіт передбачили мільйон гривень з обласного і місцевого бюджетів. Відтак, завершили реставрацію бабинця, накрили його міддю та розпочали реставрацію вівтарної частини храму.

"На цей рік для реставраційних робіт скерували близько двох мільйонів з місцевих бюджетів. З них 250 тисяч гривень – кошти  Краковецької селищної рада. Станом на сьогодні завершують реставрацію вівтарної частини храму, наступного тижня покриватимуть піддашшя ґонтою", - додав Юрій Бучко.

Попри реставрацію святині, місцеві священники здійснюють там постійно богослужіння.

Нагадаємо, на порятунок і реставрацію старовинної архітектури на цей рік з обласного бюджету виділили 22 мільйони 200 тисяч гривень.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів