Демонтаж нового пам’ятника Моцарту у Львові: мисткиня скерувала петицію у мерію

16:00 29 серпня 2021 р.

Фото до новини

Авторка і виконавиця пісень у жанрі співаної поезії Наталія Криничанка вперше в житті подала електронну петицію до Львівської міської ради. У документі мисткиня просить демонтувати пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту.

Про це Наталія Криничанка повідомила у Facebook, пише Dailylviv.com

"Мій перший досвід електронного звернення до Львівської міської ради.

Поки на етапі "Петиція відправлена на модерацію і буде опублікована на порталі впродовж 2 днів. Дякуємо за активну громадянську позицію! ". Сподіваюсь, що буде змодерована і допущена до голосування. Чекаємо", - написала Наталія Криничанка.

Петиція має набрати 500 підписів за 60 днів. Тоді її скерують на розгляд у ЛМР.

Нагадаємо, пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту, сину відомого композитора, відкрили у Львові 26 серпня цього року на площі Маланюка.

Він спровокував контраверсійну оцінку як з мистецької, так і з історичної точок зору.

Додамо, 7 липня цього року депутат Львівської обласної ради Володимир Квурт подав петицію, в якій просив скасувати рішення виконавчого комітету ЛМР № 331 від 29. 04. 2021 р. «Про встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам’ятного знака) для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на пл. Є. Маланюка».

"Проблема в тому, що пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту пропонують встановити на площі Євгена Маланюка – українського письменника, культуролога-енциклопедиста, публіциста, літературного критика, сотника Армії Української Народної Республіки. І зараз, в часи Незалежності України, Львівська міська рада пропонує перейменувати площу названу його іменем, на площу Музики.

Без сумніву, алегорична скульптурна композиція Франца Ксавера Моцарта може бути встановлена у Львові, якщо це підтримає громадськість, у відповідному місці – але не саме на тій площі, яка носить ім’я українського Генія",- написав Володимир Квурт.

Володимира Квурта обурив також факт, що за визначенням «алегоричної скульптурної композиції (пам’ятного знака)» виконавчий комітет намагався приховати те, що насправді іде мова ні про яку «композицію», а про спорудження пам’ятника.

"Цього не приховує його замовник – громадська організація «Львів. Моц. Арт. 3». Це робиться з метою уникнення конкурсу на кращу проектну пропозицію щодо пам’ятника, оскільки, відповідно до п. 3.4 спільного Наказу Державного комітету України з будівництва та архітектури і Міністерства культури і мистецтв України від 30.11.2004 № 231/806 «Про затвердження Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів», після прийняття місцевими органами виконавчої влади рішення про спорудження пам’ятника місцевого значення, управління культури обласної державної адміністрації повинно провести конкурс на кращу проектну пропозицію щодо пам’ятника", - написав депутат обласної ради Володимир Квурт, колишній міський голова Винників і екссекретар Львівської міської ради.

Але тоді ця петиція набрала лише 90 голосів з 500 необхідних.

У Львові освятили пам’ятник на честь св. Папи Івана Павла ІІ

Списки 162-х передовиків виробництва знайдено в пам'ятнику, який демонтували у Львові

Пам'ятник червоноармійцю у Львові демонтували і перевезли у музей радянського терору

Знайдено зловмисників, які пошкодили пам’ятник Степану Бандері у Львові

Лукашенко поставить пам’ятник Сталінові за 17 вересня 1939 року

У Львові встановили пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту

Дивись.info - https://dyvys.info/2021/08/26/u-lvovi-vstanovyly-pam-yatnyk-frantsu-ksaveru-motsartu/

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів