Пам'ятник червоноармійцю у Львові демонтували і перевезли у музей радянського терору

21:48 23 липня 2021 р.

Фото до новини

У Львові 23 липня демонтували головну частину композиції радянського монументу слави – дві бронзові фігури – батьківщини-матері та червоноармійця, який тримає меч.

Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода, пише Dailylviv.

«Я піднесений, бо чекав цього моменту давно, хотілося позбутися цієї русифікації. Нам цього не треба. Були демонтовані елементи з металу, якого було досить багато, а також міцний бетон був. Планували два дні працювати, а вийшло за один», – каже будівельник Василь Луць.

Цей монумент, за оцінкою Українського інституту національної пам’яті, не підпадав під дію закону про декомунізацію, не перебував на жодному балансі. Тому міська рада з громадою мала право ухвалювати рішення щодо демонтажу, заявивши, що це символ комунізму.

Ще у квітні 2018 року обгородили основну частину радянського пам’ятника, який був в аварійному стані. Елементи демонтували почергово.

Взимку 2019 року зняли 30-метровий пілон, що прославляв «визволення» радянською армією Львова у 1939-му і, вдруге, у липні 1944 року. Весною цього року демонтували горизонтальну стелу з залізобетону і 43 горельєфи – зображення солдат і матерів. Тепер вже завершальний етап робіт – прибирають дві скульптури.

У радянський час цей пам’ятник називали «Монументом бойової слави Збройних сил Радянського Союзу», який встановили у травні 1970 року. Скульптурну композицію створювали відомі львівські митці Емануїл Мисько, Дмитро Крвавич і Ярослав Мотика.

Скульптури монументу зберігатимуть в експозицію музею «Територія терору» у Львові.

З радянського монументу слави - у музей радянського терору: у Львові перенесуть дві скульптури

Перепоховання у Дрогобичі: українці-жертви НКВД як нагадування сучасникам про вічного агресора (відео)

У Львові вперше назвали прізвища осіб, причетних до масових розстрілів у західноукраїнських тюрмах

На Львівщині перепоховали останки вояків радянської червоної армії, які загинули у Другій світовій війні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів