Списки 162-х передовиків виробництва знайдено в пам'ятнику, який демонтували у Львові

23:33 28 липня 2021 р.

Фото до новини

Монумент слави, який споруджено в 1970 році на вулиці Стрийській, був демонтований, а його скульптури перевезені до музею "Територія терору".

Про це інформують у музеї "Територія терору", пише DailyLviv.

"Під час переміщення, всередині Монументу, була знайдена так звана "капсула часу" - послання нащадкам від тих, хто закладав пам'ятник, у 70-х роках. Сьогодні команда нашого Музею відкрила капсулу - в ній виявились два списки,- інформують у музеї.

За повідомленням, перший список складається зі 108 імен, він має назву "Список передовиков производства Львовского паравозо-вагоноремонтного завода имени ХХІІ съезда КП Украины".

Другий список містить 54 імені - "Список передовиков производства, ветеранов труда и войны, участников освобождения и восстановления промышленности г. Львова".

"Капсула часу стане одним з експонатів наших фондів, а у нашому Інстаграмі Ви можете побачити фото-процес відкриття капсули",- зазначили в музеї.

Довідка

Монумент слави встановили у травні 1970 року. Місце обрали на одній з головних магістралей, що веде до міста з півдня — на розі вулиць Стрийської та тодішньої Гвардійської (сучасна вулиця Героїв Майдану). Раніше тут розміщувався Стрийський цвинтар (заснований у 1780-х, закритий в середині ХІХ століття). Під час Першої світової війни тут ховали російських солдатів, а в час Другої світової війни — військових Вермахту. З іншого боку, пам'ятник слугував монументальним завершенням головної алеї Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького: ця алея стрімко піднімається від сучасної вулиці Вітовського до вулиці Стрийської, обабіч неї в радянський час стояли пам'ятники Леніну і Сталіну.

Упродовж тривалого часу у Львові тривали дискусії про демонтаж пам'ятника чи його частин. Зокрема, 2007 року напис "Слава советской армии" замінили на "Переможцям над нацизмом".

У 2021 році пам'ятник демонтували.

У Львові додемонтовують Монумент Слави: що буде на його місці (відео)

З радянського монументу слави - у музей радянського терору: у Львові перенесуть дві скульптури

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів