250 ікон продадуть з аукціону, аби облаштувати притулок для переселенців у Прилбичах

12:06 20 серпня 2022 р.

Фото до новини

Ікони писали на склі упродовж трьох тижнів діти і дорослі віком від 6 до 60+ років з усієї Львівщини і ВПО. Кошти від продажу скерують на закінчення ремонту в соціальному хостелі.

Про це під час престуру, який організували Харківський і Львівський пресклуби, розповів священнослужитель собору Пресвятої Богородиці, що в родинному селі Шептицьких - Прилбичах, Андрій Побігущий, пише Dailylviv.com.

За його словами, відбулося три майстер класи з написання ікон, в яких взяли участь 270 осіб. Як взірці були використані і давні гуцульські ікони, і сучасні. Зокрема - роботи талановитого львів’янина Остапа Лозинського, який покинув цей світ торік у 38 років. Писали образи також з сакральних творів Романа Зілінка, джерелом творчого натхнення якого є народна ікона.

Більшість учасників цієї масштабної акції «Ікона з Яворівщини» залишили свої іконописні роботи для продажу на аукціоні, який організовує ГО “Молодь Яворівщини”. Якщо ж автору важко було розлучитися зі своїм духовним твором, він міг зробити довільну фінансову пожертву і забрати ікону собі.

"Пожертви з писання ікон, які одразу забрали, склали 200 доларів, 10 злотих і 12 555 грн",- повідомив Андрій Побігущий.

За його словами, ідея спорудити соціальний хостел для переселенців виникла в отців центру Шептицьких, створеному при храмі Пресвятої Богородиці у Прилбичах. Гроші на хостел збирають з різних джерел. Невелика громада Прилбичів, яка належить до УГКЦ і становить лише 70 дворів, надала частину грошей зз добровільних пожертв. Долучилися до фінансування також благодійні центри, які допомагають переселенцям, зокрема «Карітас». Загалом на проєкт потрібно було один мільйон гривень, орієнтовно зібрали 850 тисяч. 

Власне одним із джерел для збільшення цієї суми і буде аукціон ікон на склі, пояснює Андрій Побігущий.

Зараз, як побачили журналісти, у хостелі закінчують ремонтні роботи. 

“Тут ще треба прокласти комунікації, поставити сантехніку,  техніку і меблі для кухні", -  розповів отець Андрій. 

Він показав, де саме в хостелі буде простора кухня, душові кімнати, принагідно похвалив парафіянина, який самостійно поклав тут хорошу плитку. 

Коли закінчать облаштування хостелу, розповідає отець Андрій, то з претендентами на проживання укладуть угоду, де пропишуть умову - допомагати центру Шептицьких та храму різними роботами. На місце в хостелі претендуватимуть найбільш потребуючі сім‘ї.

У соціальному хостелі до кінця року планують поселити 15 внутрішньо переміщених осіб. 

У Львові​​ продавали уламки ракет й інших бойових трофеїв

У Львові з молотка продадуть бойові трофеї: що пропонують

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів