У приєднаних до Львова громадах будуть свої поліційні офіцери з великими повноваженнями

15:55 19 жовтня 2022 р.

Заступник начальника головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро  Міхалець

Заступник начальника головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Міхалець
Фото: Роман Балук

Приєднані до Львова громади тепер мають своїх поліцейських офіцерів. Вони наділені більшими повноваженнями, ніж дільничні інспектори, та закріплені за конкретними населеними пунктами.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Їхнє завдання – забезпечення охорони громадського порядку та профілактика злочинності на підлеглій території. Робота поліційних офіцерів безпосередньо у громадах – спільний проєкт Львівської міської ради та Головного управління Нацполіції у Львівській області. Сьогодні виконавчий комітет ЛМР затвердив відповідну програму «Поліційний офіцер громади» на 2022-2027 роки, яка передбачає співфінансування цього проєкту.

Як розповів директор департаменту міської агломерації ЛМР Юрій Лукашевський, 10 з 12 поліційних офіцерів громад вже тестово працюють у Львівській МТГ. Загалом, приєднані до Львова громади згруповані у 4 блоки, за якими закріплені поліційні офіцери. Так, 5 поліційних закріплені за Винниками, Лисиничами та Підбірцями, 3 – за Дублянами і навколишніми селами, 2 – за Брюховичами і ще 2 - за Рясне-Руським та Рудно.

«Поліційні офіцери громад мають більший спектр повноважень, аніж дільничні інспектори. Вони можуть зупиняти автомобілі, перевіряти дотримання правил дорожнього руху, виписувати штрафи. Весь робочий день вони проводять у своїй громаді: об’їжджають територію, спілкуються з людьми, слідкують за дотриманням правопорядку, виявляють та запобігають правопорушенням. Поліційні офіцери громад мають тісно працювати з місцевою владою у питаннях, до прикладу, порушення правил благоустрою, незаконної забудови, стихійної торгівлі тощо. Цей експеримент заслуговує на увагу, і є велика надія, що у наших громадах стане безпечніше», – переконаний Юрій Лукашевський.

Як додав заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро  Міхалець, напередодні поліційні офіцери пройшли спеціальне навчання і працюють за стандартами інших країн. «Поліційні офіцери громад – це універсальні поліційні, які охоплюють всі напрямки роботи. Це не є просто. Але для цього вони пройшли спеціальне навчання і працюють за стандартами інших країн – як шерифи у громадах», - пояснив Дмитро Міхалець.

Поліційні офіцери громад залишаються у штаті Головного управління Нацполіції у Львівській області, водночас вони підзвітні громаді та узгоджують свої завдання і дії з Львівською міською радою. Місто забезпечує їх офісами, канцтоварами, оргтехнікою, частково пальним тощо. Ще раніше міськрада закупила для них 6 автомобілів. Ще стільки ж машин має надати  Головне управління Нацполіції у Львівській області.

Раніше Львівська міська рада та Головне управління Національної поліції у Львівській області підписали Меморандум, який передбачав створення 12-ти посад поліційних офіцерів громад, які працюватимуть у приєднаних до Львова громадах.

Власний шериф: у першій на Львівщині ОТГ відкрили поліційну станцію (відео)

Поліціянтів в ОТГ фінансуватиме громада

МВС реалізовує програму «Український шериф», – Прем’єр

Правоохоронцям на Львівщині додали з обласного бюджету понад 6 млн грн

У квітні 30 громад Львівщини матимуть своїх офіцерів поліції: так званих шерифів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів