Вандалізм у Львові: невідомі зафарбували відреставровану історичну браму

15:39 22 лютого 2023 р.

Фото до новини

Загальна вартість реставраційних робіт становила 74 660 грн.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Лише на початку лютого реставратори завершили у Львові відновлення металевої брами у будинку на вулиці Шота Руставелі, 34а, що поблизу Стрийського ринку. Історичні двері фахівці відновлювали близько двох місяців. Та не минуло й кількох тижнів, як невідомі особи розмалювали щойно відреставровану історичну браму фарбою.

«Нещодавно ми презентували відреставровану металеву браму будинку на вулиці Шота Руставелі, 34а, неподалік Стрийського ринку. Усі милувалися результатами важкої та фахової роботи реставратора та згуртованості мешканців, котрі подали заявку на програму співфінансування. І ось такий вигляд вона має сьогодні. Не встояла і місяць. Сумно.

Мабуть, автор цього “твору”, теж хотів бути дотичним до прекрасного та залишити свій слід в історії. Але залишив лише вандалізм.

Дякуємо мешканцям за пильність та те, що переживають за вигляд свого будинку. Найближчими днями засклення брами відмиють від “недолугого автографа” та повернуть їй охайний вигляд», – прокоментували в ЛКП «Бюро спадщини».

Нагадаємо, стан брами до реставрації був незадовільний. Під значним нашаруванням старої фарби було багато кородованих і пошкоджених місць. Також була деформована нижня частина, знищені пороги та завіси.

Окрім проведеного комплексу робіт над брамою, фахівці встановили старий австрійський механічний замок на ключ та виготовили нові ручки, які відповідають стилістиці брами. 

Було відновлено всі втрачені декоративні елементи, що оздоблюють дверні полотна.

Загальна вартість реставраційних робіт становила 74 660 грн. З цієї суми місто оплатило майже 52 000 грн, а іншу частину – мешканці, які подали заявку на участь у програмі співфінансування.

У Львові в черзі на реставрацію є 192 брами

Мерія отримала майже 200 заявок на оновлення історичних брам та вікон. Список переможців озвучать

У Львові визначили 30 цінних будинків з понад тисячі одного стилю

У Львові відновили 100-літню браму

70 імен львів'ян, які мешкали на площі Коліївщини до 1939 року, написали на цямрині криниці

У Львові ознакують будівлі колишньої єврейської дільниці, а на площі Коліївщини встановлять пілон

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів