У Львові пом'янули жертв масових розстрілів, вчинених радянським НКВД

20:15 22 червня 2023 р.

Фото до новини

Сьогодні, 22 червня, виповнюється 82-річниця вшанування пам’яті жертв масових розстрілів в’язнів у радянських тюрмах НКВД на західній Україні у 1941.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

У Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» провели вечір пам’яті «LUMEN HILARE/СВІТЛО ТИХЕ».

Присутні взяли участь у панахиді за жертвами масових розстрілів в’язнів. А також запалили лампадки в музеї і перед пам’ятником жертвам комуністичних репресій. Також у храмі св. Лазаря, що на вулиці Коперника у Львові, відбувся концерт реквієм від хорової капели «Дударик».

Довідково

Червень 1941-го – криваві дні в українському історичному календарі. Тоді радянський тоталітарний режим розстріляв десятки тисяч українців, які були політичними в’язнями тюрем західної України. Тюрми у Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Золочеві, Бережанах, Дрогобичі, Луцьку, Дубно та в багатьох інших містах у ті трагічні дні наповнилися кров’ю. За різними даними, розстріляли приблизно 30 тисяч в’язнів тюрем.

Як відомо, 22 червня 1941 року у Львівській в’язниці №1 розстріляли 108 осіб, які були засуджені до вищої міри покарань. Загалом упродовж 22-28 червня у в’язницях Львівської області (Львів, Буськ, Городок, Комарно-Рудки, Щирець, Бібрка, Жовква, Кам’янка-Бузька, Судова Вишня, Яворів, Лопатин) органи НКВД розстріляли 4591 особу. У трьох в’язницях у м. Дрогобич, м. Самбір, м. Стрий – 3301 особу.

Встановлені прізвища понад 18,5 тисячі жертв радянського терору, похованих у Биківні

На Львівщині вшанували вояка дивізії Галичина, учасника Норильського повстання

Осередки ОУН у 1940-х роках були на всій території України: від Сяну до Дону - мапа

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів