Житло дорожчає: причини збільшення ціни нерухомості

12:04 7 серпня 2021 р.

Фото до новини

Зросла вартість будівельних матеріалів і зарплата будівельників.

В Україні ціни на житлову нерухомість найближчим часом досягнуть піку. Це може статися вже через 2–3 місяці. Лише з початку 2021 року ціни на житло в країні виросли в середньому на 20%. Однак і це, на думку фахівців, не межа. Про це розповідає 24 канал, пише Dailylviv.com.

За словами президента Конфедерації будівельників України Лева Парцхаладзе, через пандемію ціни на житло мали навпаки знизитись. Подекуди за рік вартість помешкань збільшилась на 10 — 30%.

Першою почала підійматися ціна новобудов, що потягнуло за собою і вартість на вторинному ринку. Експерт з нерухомості Віталій Шокал розповів, що у порівнянні з 2020 роком, різниця вже є відчутною.

«Квартиру можна було купити приблизно за 70 тисяч доларів, зараз аналогічну квартиру, з таким же ремонтом і площею, можна придбати за 76 — 80 тисяч доларів», — зауважив він.

Експерти зазначають, що є кілька причин для здорожчання квартир, зокрема:

- зросла вартість будівельних матеріалів, наприклад, металу, який необхідний при зведенні будинків;

- працівникам на будівництві доводиться платити більше.

Парцхаладзе розповів, що в Києві важко знайти різноробочого за 650 — 700 гривень за день, а спеціалісти отримують до 1,5 тисячі в день. «Якщо помножити на 25 днів, а саме стільки працюють на будівництві, то доходить майже до 1,5 тисячі доларів», — додав він.

Попит диктує пропозицію – ця закономірність є ще однією причиною, чому зросла вартість нерухомості. Адже у неї найчастіше вкладають гроші українці, тому що банки значно знизили відсоткові ставки депозитів.

Шокал зазначив, що ще у 2019 — 2020-х роках банки пропонували кредити під 18 — 20% річних. Однак у 2021 році деякі банки готові видати кредити навіть до 10%.

Ще дорожчою буде нерухомість, якщо депутати проголосують за законопроєкт № 5600, який запроваджує необхідність сплати компаніями ПДВ при проведенні операцій з нерухомістю на вторинному ринку.

Громадян, які продають понад 2 об’єкти нерухомості на рік, зобов’язуватимуть сплачувати 18% ПДФО з кожної наступної угоди. Зараз у ціні квартир податок на додану вартість уже врахований. Ці 20% забудовник закладає, коли вперше продає новозбудоване житло.

Загалом зниження вартості житла експерти у сфері нерухомості не прогнозують. Навпаки, ціна і надалі буде зростати. Кілька відсотків квартири додадуть у вартості вже до кінця 2021 року. 

Міськрада радить не купувати квартири у 30 новобудовах Львова (перелік)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів