Український експорт піде через польські порти: Україна і Польща створять СП

21:59 23 квітня 2022 р.

Фото до новини

Польща і Україна підписали меморандум про співробітництво в галузі транспорту.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com. Завдяки документу, який підписали Матеуш Моравєцький та Денис Шмигаль, український експорт, заблокований у Чорному морі, стане можливим через польські порти.

Під час візиту до Кракова прем’єр-міністри Польщі й України підписали меморандум про транспортне співробітництво. Про це у Twitter повідомив заступник міністра закордонних справ Марцін Пшидач.

Завдяки документу, який підписали Матеуш Моравєцький і Денис Шмигаль, український експорт, заблокований у Чорному морі, стане можливим через польські порти. 

«Допомога Києву, підтримка Африки, але також можливість для працівників транспорту», ​​– написав заступник міністра Марцін Пшидач.

Українські морські порти були заблоковані ВМС росії на початку вторгнення, після 24 лютого.

Інформацію про цю зустріч голів урядів подав і сайт Кабміну України.

23 квітня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у Кракові підписали Меморандум про посилення співробітництва в залізничній сфері.

Денис Шмигаль підкреслив, що після початку повномасштабної війни росії проти України Польща стала ключовим логістичним центром для допомоги Україні. Особливо тісна співпраця відбувається на рівні залізниць двох країн, і така взаємодія має бути посилена.

Меморандум передбачає створення спільного логістичного підприємства двох країн. Це дозволить кардинально збільшити об’єм залізничних перевезень українського експорту до ЄС і на світові ринки через Європу.

«Блокуючи українські порти, росія намагається спровокувати глобальну продовольчу кризу. Ми маємо не допустити цього. Підписаний меморандум про посилення співробітництва в залізничній сфері між Україною та Польщею дозволить збільшити наші експортні потужності, зокрема й аграрної продукції. Зручні логістичні рішення для українського бізнесу дозволять швидко доставити необхідні товари в будь-яку точку світу. Це дуже важливо для стійкості нашої економіки», — наголосив Прем’єр-міністр України.

Сторони також підкреслили важливість модернізації прикордонної інфраструктури. Зокрема, розвиток транспортних хабів і пунктів пропуску на кордоні.

Польща прийняла більше біженців з України, ніж їх прибуло до всього ЄС у 2015 році

У Польщі приймають спеціальний закон про допомогу українським біженцям

Польща продовжить термін виплати пільг за надання житла та харчування біженцям з України

Польська залізниця змінила правила надання безкоштовних квитків українцям

Польща - новий Берлін. Промова Байдена у Варшаві увійде в історію

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів