Російські бізнеси Ахметова, Порошенка, Тігіпка, Шуфрича та інших

12:34 19 травня 2022 р.

Фото до новини

Понад 270 українських компаній є співвласниками російських підприємств.

Фахівці R&D центру YouControl проаналізували, пише Dailylviv.com, дані ЄДР юросіб російської федерації на присутність українських компаній у структурі власності російських організацій. Як виявилося, 273 українські компанії й організації мають зв'язки із 251 російським підприємством. Крім того, 40 українських компаній із проаналізованого переліку, входять до відомих фінансово-промислових груп або групи компаній. Ці дані є в YouControl.

100 компаній з проаналізованого переліку зареєстровані в Києві, 39 – в окупованому Криму, по понад 20 компаній – у Донецькій, Дніпропетровській і Харківській областях. В інших регіонах України зареєстровано від 1 до 11 таких організацій. Цікаво, що у Закарпатській і Тернопільській областях не було виявлено компаній, пов'язаних із рф.

Понад 20% від загальної кількості компаній, що мають зв'язки із російським бізнесом, працюють у сфері операцій із нерухомим майном. Близько 13% – гуртова торгівля різними товарами. Майже 8% – у сфері будівництва, більше 5% - у сільському господарстві.

Більше половини українських компаній із проаналізованого переліку є власниками істотної участі російських компаній – 50% та більше статутного капіталу. Із них 66 підприємств володіють 100% СК.

40 українських компаній із проаналізованого переліку, входять або відносяться до 32 ФПГ/груп компаній, що додані до системи YouControl. Зокрема, це одні із найбільших ФПГ України – СКМ, "Укрпромінвест" та ТАС. А також 13 груп, що пов'язані з публічними особами України, – народними депутатами, депутатами місцевих рад.

Компанія "ЕСТА ХОЛДИНГ", що входить до складу однієї із найбільших ФПГ України – "СКМ" та контролюється Ринатом Ахметовим, має корпоративну участь у ТОВ "ДОЛ БЕРЕГ", що перереєстроване в окупованому Криму згідно з російським законодавством. Ще одна компанія зі складу "СКМ" – ТОВ "СКМ СЕРВІС" володіє часткою в СК однойменної компанії, що зареєстрована в Москві.

ТОВ "ЦЕНТРАЛЬНО-ЄВРОПЕЙСЬКА КОНДИТЕРСЬКА КОМПАНІЯ", яка входить до корпорації "РОШЕН" та належить Олексію Порошенку – синові 5-го Президента України, народного депутата України Петра Порошенка, володіє ТОВ “РОШЕН”, яке зареєстроване у Липецькій обл., рф. ПАТ "СЕВМОРЗАВОД", бенефіціаром якого виступає сам П.Порошенко, є учасником 2 кримських компаній, що перереєстровані згідно російського законодавства.

ПРАТ "ДНІПРОВАГОНМАШ", бенефіціаром якого є екснародний депутат України та ключова особа ФПГ ТАС – Сергій Тігіпко, володіє однойменним ТОВ у москві.

Українська компанія "АВТО БІЗНЕС ГРУП", бенефіціаром якої є батько народного депутата України 3-4, 6-9 скликань Нестора Шуфрича – Іван Юлійович Шуфрич, володіє понад 90% СК російської ТОВ "ЕСТЕЙТ ХОЛДИНГ ГРУП", що зареєстровано в москві у 2015 році та працює у сфері нерухомості.

Компанії ТОВ "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "СПОРТ-ТУР", ТОВ "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "ТЕРРА-ІНВЕСТ" та ТОВ "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "УКРКАПІТАЛ", бенефіціаркою яких є Оксана Марченко, дружина нардепа України 2-4, 9 скликань, кума президента рф Віктора Медведчука, спільно володіють ТОВ "ТАВРИЯ-ИНВЕСТ", яке зареєстровано у Ялті.

АТ "МОТОР СІЧ" – провідна корпорація з розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів, міноритарним акціонером якої є екснародний депутат України В'ячеслав Богуслаєв, є співвласницею 2 російських компаній, зареєстрованих у москві. 

ТОВ "НІКМАС ІНЖИНІРІНГ", що входить до концерну "Нікмас", який є основним активом родини екснародного депутата України Григорія Дашутіна, володіє 3-ма компаніями в рф, що зареєстровані у місті орел, рф.

ПРАТ "ЧЕРКАСЬКЕ ХІМВОЛОКНО", бенефіціаром якого виступає екснародний депутат України 5 скликання Анатолій Шкрібляк, володіє трохи більше 20% СК московської компанії "ФОРМАШ". Учасником російського ТОВ Компанія "ФОРМАШ" також виступає білоруська компанія "ГРОДНО ХІМВОЛОКНО", яка знаходиться під санкціями США та ЄС.

ТОВ "ТД "УКРАЇНА",  яке ще до недавнього часу належало Ірині Барах – дружині колишнього військового прокурора України Анатолія Матіоса, володіє ТОВ "ДАЛМ-АГРО", яке перереєстроване відповідно до російського законодавства у Криму.

Раніше аналітики YouControl дослідили питання присутності "російського сліду" в українських компаніях. Виявили майже 14 000 активних українських підприємств, де серед учасників або кінцевих бенефіціарів є хоча б один громадянин або резидент російської федерації.

Солодке і війна: продажі Roshen впали у шість разів, закривають фабрики

Майно Порошенка арештували

Порошенко використовував офшори для бізнесових оборудок - розслідування

Петро Порошенко відхрестився від Віктора Медведчука

Порошенко-президент не зрікся своєї бізнес-імперії

Екссоратник Порошенка пригадав, хто шість років тому віддавав нафтопровід Медведчуку

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів