Путін обкрадає росіян в офшорах

19:42 28 лютого 2023 р.

Фото до новини

Президент Росії Путін з 2003 року володіє кіпрською компанією Ermira Consultants Ltd, за гроші якої він купує нерухомість, а також володіє акціями "Газпрому", "Національної медіа групи" та "РЕН ТВ", йдеться у розслідуванні журналістів "Проекту".

Про це журналістське розслідування розповідають "Сибір.реалії", пише Dailylviv.com.

Журналісти поговорили з щонайменше десятьма колишніми і чинними чиновниками високого рангу, вивчили документи, приховані від загального доступу, та публікації в соцмережах.

До 2015 року номінальним власником Ermira був петербурзький юрист Владислав Копилов, який за надання послуг отримав квартиру у Петроградському районі Санкт-Петербурга від наближеного до Путіна Андрія Фурсенка. З 2015 року Ermira належить офшорам, пов'язаним з другом Путіна, підприємцем Аркадієм Ротенбергом.

"Справжній власник Ermira - це президент Путін. Ми користувалися терміном "сплатити з Ерміри", що означало використовувати гроші Путіна для оплати тієї чи іншої угоди (в його інтересах)" - розповів "Проекту" на умовах анонімності високопоставлений менеджер бізнес-імперії одного з найближчих друзів президента.

Через Ermira, як твердять журналісти, пройшли угоди на мільйони доларів. У 2010 році з рахунків компанії сплатили 120-метрову квартиру в Кочнівському проїзді Москви, яка була оформлена на другого чоловіка Людмили Путіної Артура Очеретного (президент ще був одружений). У 2013 році Очеретний здійснив кілька угод з нерухомістю за допомогою Ermira та людей, пов'язаних з Аркадієм Ротенбергом, отримавши 493 мільйони рублів.

Через Ermira було куплено дві садиби в елітному підмосковному селищі "Усово Плюс" для дочки президента Марії Воронцової та її колишнього чоловіка Йорріта Фаассена.

До 2013 року три земельні ділянки під садибами та один будинок безпосередньо належали Ermira, а потім були переписані на "дочірній" офшор Berocci Investments. З рахунків Ermira також оплачували багато робіт при будівництві палацу Путіна в Геленджику.

Окрім нерухомості, компанія та пов'язані з нею структури купували акції найбільших російських компаній - "Газпром", "Національна медіа група" - і володіли брендом горілки "Путінка".

У 2020 році за 800 метрів від резиденції Путіна на Валдаї почалося будівництво дерев'яного будинку площею 1 200 м², свідчать супутникові знімки, вивчені "Проектом".

Житло було збудовано спеціально для гімнастки та екс-депутата Держдуми від "Єдиної Росії" Аліни Кабаєвої, передбачуваної матері дітей Путіна, про це на умовах анонімності розповіло журналістам джерело, знайоме з улаштуванням президентської резиденції.

В інтересах Кабаєвої також куплено пентхаус у житловому комплексі "Королівський парк" - двоповерхова квартира площею 2600 м² з басейном, кінотеатром, патіо та вертолітним майданчиком на даху. Нерухомість, за версією ріелторського сервісу ЦИАН, є "найбільшою квартирою в Росії".

Згідно з документами, які є у розпорядженні "Проекту", пентхаус для Кабаєвої сплатили з особистого рахунку Сергія Руднова (ще один путінський "номінал"). Угода обійшлася в 90 мільйонів рублів, що в 5 разів дешевше вартості пентхауса, названої забудовником - ця сума за допомогою менеджерів компанії Ermira була внесена готівкою на рахунок Руднова, і вже звідти переказана фірмі-забудовнику.

Вартість всієї нерухомості, що належить Аліні Кабаєвій, журналісти оцінюють у $120 мільйонів. "Гімнастка" прийшла особисто і вказала, які квартири їй потрібні, а також на кого вони мають бути оформлені", - говорить джерело "Проекту", яке впродовж кількох років займалося управлінням "общаком Путіна", тобто кіпрською фірмою Ermira.

За даними "Проекту", Кабаєва народжувала під наглядом особистих акушерів з елітної клініки імені Святої Анни у Лугано (Швейцарія) – у 2015 та 2019 роках. Медперсонал отримав спеціальні запрошення від Кремля на віп-трибуну під час Параду Перемоги 9 травня 2019 року на Червоній Площі.

Компанія Ermira - офшорна організація. У 2023 році під час послання до Федеральних Зборів президент Росії Путін закликав уряд до "деофшоризації" економіки: "Бізнес повинен діяти в російській юрисдикції, це базовий принцип".

Раніше аналогічний заклик російський голова озвучив у 2011 році. Через п'ять років міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів з'ясував, що близький друг Путіна, віолончеліст Сергій Ролдугін, аж до 2015 року номінально володів офшорними компаніями з оборотом у кілька мільярдів доларів.

Путін балотуватиметься на президентських виборах у 2024 році, - SAB

Спецоперація проти Путіна, яка налякала Кремль

Путін взяв керівництво військовими діями в Україні на себе

Путін став головним маргіналом росії: половина опитаних - проти нього

Переворот у росії потенційно можуть організувати дві групи, - експрезидент Польщі

Путіна отруять, підірвуть або застрелять - ексагент DGSE

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів