Путін балотуватиметься на президентських виборах у 2024 році, - SAB

17:15 28 лютого 2023 р.

Фото до новини

Режим президента Росії Путіна нині всередині країни сильніший, ніж будь-коли раніше.

Про це йдеться у звіті Бюро із захисту Сатверсме (SAB), невійськового інституту державної безпеки Латвії, за минулий рік, пише Dailylviv.com.

Пріоритетом номер один для Путіна та правлячої еліти є збереження влади

Через невдалу війну в Україні режим Путіна змушений приділяти багато уваги управлінню ризиками та погрозами, а також мобілізації ресурсів на всіх рівнях. В результаті і без того великі обмеження та репресії проти незадоволених досягли майже тоталітарного рівня. З іншого боку, російська еліта, всупереч деяким очікуванням, ще тісніше консолідувалась навколо Путіна як гаранта існуючої системи, а отже, впливу та благополуччя її представників.

Загалом події та підсумки минулого року показують, що Росія матиме достатньо ресурсів для продовження бойових дій, принаймні наступного року, вважає SAB.

Також не зважаючи на проблеми, викликані війною, путінський режим стабільний, і його існуванню нічого не загрожує принаймні у найближчій перспективі. Пріоритетом номер один для Путіна та правлячої еліти більше, ніж будь-коли, є збереження влади. Компромісів для реалізації цієї мети немає і не буде допущено у майбутньому.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в публічному просторі Латвії та інших країн іноді зустрічаються думки про децентралізацію Росії та занепад влади Путіна. За оцінкою SAB, реальна ситуація швидше зворотна: усередині країни, принаймні, на даний момент режим Путіна сильніший, ніж будь-коли раніше. В результаті тривалої і репресивної політики, що стрімко посилюється, минулого року режим забезпечив практично повний контроль і домінування в російському інформаційному просторі.

Висловлення думок, які не відповідають інтересам режиму, суворо контролюється і карається. Політичну опозицію знищено. Внаслідок пропаганди та репресій більша частина суспільства залякана та апатична, дистанціюється від політично гострих тем.

Ядро еліти значною мірою підтримує Путіна та контролює всі основні інструменти влади, від законодавчої та судової влади до виконавчої влади, такої як армія, служби безпеки та розвідки. У звіті йдеться, що еліти, незадоволені війною та її наслідками, змушені змиритися чи залишити Росію і, у кращому разі, втратити статус і добробут.

Зусилля та дії Путіна щодо збереження влади інколи можуть мати вигляд як слабкість режиму. Так було, наприклад, у публічному конфлікті між Міноборони Росії та ультранаціоналістом Євгеном Прігожиним. Однак те, що сталося, скоріше ще раз пролило світло на природу путінського режиму — Путіну доводиться врівноважувати і узгоджувати інтереси різних представників еліти та угруповань, не даючи жодної з них відчутної переваги.

Прігожин повністю залежить від ресурсів, що надаються режимом, і діє у встановлених Путіним кордонах, більш того, логічно, що в міру зростання ролі Прігожина, в тому числі в особливо важливій для Путіна зоні війни, ці межі розширюватимуться.

У той же час, Прігожин — фігура неоднозначна навіть за російськими мірками, і шансів на те, що він обійме офіційну посаду на федеральному або навіть регіональному рівні, дуже мало. Конкуренція між елітами або їхніми групами є невід'ємною рисою путінського режиму та не загрожує його становищу, йдеться у звіті SAB.

Путін порівняно здоровий, а в основі його дій – реваншистська ностальгія

Майже напевно 70-річний Путін має проблеми зі здоров'ям, але в цілому він вважається порівняно здоровим — як фізично, так і психічно. Враховуючи погляди та переконання Путіна, його дії раціональні та закономірні. За оцінкою SAB, в основі цих поглядів лежить реваншистська ностальгія за радянською імперією, яскраво виражений консерватизм, що все ще зростає, а також догматична віра в те, що Росія була обдурена після розпаду СРСР і постійно перебуває під загрозою.

На вершині путінської ієрархії цінностей є фізична сила, перевага, лояльність та однодумність. Для нього характерно яскраво виражене відсутність емпатії. Загалом Путін — порівняно типовий автократ з посередніми здібностями, головна мета якого — утриматися при владі якомога довше, вважає SAB.

Розрив між вигаданою російською пропагандою та реальною особистістю Путіна продовжував швидко збільшуватися торік. Ставало все очевиднішим, що російський лідер боїться суспільства і готовий брати участь тільки в стерильній і заздалегідь зрежисованій взаємодії з ним.

Путіну забракло харизми та мужності, щоб повідомляти росіянам погані новини чи непопулярні рішення. Здебільшого їх довіряли підлеглим, залишивши для Путіна лише добрі новини.

Все більш яскравою ставала модель влади, за якої штучний лідер, фізично та ідеологічно ізольований від зовнішнього світу, отримує штучну громадську підтримку у штучному виборчому процесі.

Російська економіка невдовзі залежатиме від азійських країн, насамперед Китаю

Попри початковий задум Путіна, війна, яку він розпочав проти України, стала внутрішньополітичною проблемою та випробуванням для Росії. Вибухи та руйнування, спричинені війною, досягли не лише прикордонних з Україною регіонів Росії, а й віддаленіших районів і раніше незаконно анексованого Криму.

Крім того, той факт, що Україна має можливість атакувати Росію на її території, створював і створюватиме додаткове навантаження на російські силові структури, особливо на ФСБ. Присутність війни посилювалася запровадженням посилених безпекових режимів на всій території Росії і широкою мобілізацією — спочатку потай, а після 23 вересня минулого року й відкрито.

Не зважаючи на хаос та нетрадиційні методи, такі як залучення двірників до роздачі мобілізаційних повісток чи масової мобілізації ув'язнених, режиму вдалося мобілізувати кілька сотень тисяч людей для війни в Україні. Однак мобілізація пролила світло на низьку мотивацію населення Росії добровільно вмирати за шалені амбіції вузького кола еліти.

Також мобілізація виявила напрочуд бідне матеріальне забезпечення формально другої за силою армії світу — мобілізованим доводилося купувати власним коштом не лише обмундирування, а й зброю.

Західні санкції спочатку стали шоком для російської економіки. Однак загалом, насамперед у результаті високої ціни на енергоресурси та рішучої політики Центрального банку, економіка Росії принаймні у короткостроковій перспективі зберігала умовну стійкість.

Загалом очікується, що спад у російській економіці триватиме ще близько півроку, після чого настане затяжна стагнація, поступова деградація та посилення залежності від азійських країн, насамперед Китаю.

Основними чинниками, які хоча б цього року забезпечать достатність фінансових ресурсів, стануть підвищення податків, використання резервів та запозичення на внутрішньому фінансовому ринку, що, по суті, передбачає так зване друкування грошей.

Очікується, що через війну та мобілізацію трудові проблеми в Росії все більше загострюватимуться і вона ставатиме все більш залежною від гастарбайтерів з сусідніх країн, прогнозується у звіті SAB.

Майже напевно Путін балотуватиметься на майбутніх президентських виборах у 2024 році, а доти намагатиметься здобути хоча б мінімальні перемоги на полі бою, щоб піднести їх публіці та еліті як свій успіх. Швидше за все, він оголосить про свою участь у виборах наприкінці цього року.

Невелика ймовірність того, що президентські вибори можуть бути відкладені через війну та пов'язані з нею обмеження. Наступного року Росії теж доведеться зважати на завдані Україною удари по російській території, і ймовірно, що їх кількість навіть зросте.

Путін також, ймовірно, проведе нову мобілізацію, щоб відправити десятки тисяч росіян на вірну смерть, тоді як сам продовжить керувати країною за допомогою відеотрансляцій, йдеться у звіті SAB.

Довідково

Бюро захисту Конституції (БЗК), або Бюро захисту Сатверсме (БЗС, лат. Satversmes aizsardzības birojs, SAB) — невійськовий інститут державної безпеки Латвії.

SAB має право прослуховування телефонних розмов, виявлення шпигунів, вербування агентів за кордоном. SAB є головним органом для виконання розвідувальних і контррозвідувальних функцій, а також захисту секретів НАТО та ЄС.

Спецоперація проти Путіна, яка налякала Кремль

Путін взяв керівництво військовими діями в Україні на себе

Путін став головним маргіналом росії: половина опитаних - проти нього

Переворот у росії потенційно можуть організувати дві групи, - експрезидент Польщі

Путіна отруять, підірвуть або застрелять - ексагент DGSE

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів