Переворот у росії потенційно можуть організувати дві групи, - експрезидент Польщі

22:02 11 липня 2022 р.

Фото до новини

Колишній президент Польщі Александер Кваснєвський вважає, що володимир путін не наважиться на проведення загальної мобілізації в росії, оскільки це могло би призвести до масових протестів у великих містах.

Таку думку польський політик висловив у інтерв’ю Укрінформупише Dailylviv.com.

Як зауважив Кваснєвський, якщо війна триватиме довго і збільшуватиметься кількість жертв, то суспільний опір у росії зростатиме. Однак він висловив сумнів, що це може вилитись у масові демонстрації в рф через небачений масив російської пропаганди, яка промиває людям мізки.

Крім того, як зауважив Кваснєвський, путін намагається не зробити головної помилки – проведення загальної мобілізації.

“Зараз він відсилає на фронт молодь із Бурятії, Сибіру. Якби була загальна мобілізація, то потрібно мобілізовувати молодь із Москви, Санкт-Петербурга, яка дуже добре знає, що насправді відбувається, маючи доступ до інтернету. Якби путін захотів провести загальну мобілізацію, то я собі можу уявити демонстрації молодих людей біля кремля з гаслами “Досить війни”, “Дайте нам жити” і так далі. Але він не зробить цієї помилки”, - переконаний політик.

Водночас експрезидент Польщі не дуже вірить у те, що західні санкції проти росії у близькій перспективі спричинять суспільні протести.

“Без сумніву, рівень життя в росії знижується. З іншого боку, ми знаємо росіян: якщо треба вмирати за батьківщину, то вони можуть піти на такі жертви. Це не типове споживче суспільство, яке дуже цінує комфорт і високий рівень життя. Тому я не дуже вірю, що там найближчим часом можуть статися масові демонстрації”, - зауважив Кваснєвський.

Утім, він не виключив імовірності виникнення протестів у росії, якщо війна триватиме довго, а кількість жертв серед російських солдатів зростатиме.

“Якщо ми маємо понад 37 тисяч убитих, то помноживши на 3-4, це понад 100 тис. людей із сімей, які вже оплакують померлих, знають, що насправді відбувається. У перспективі це може призвести до соціального напруження”,- зауважив колишній польський лідер.

На його думку, переворот у росії потенційно можуть організувати дві групи – генералітет і олігархи.

Кваснєвський зауважив, що невдоволений перебігом війни путін почав відправляти генералів у відставку, а декого поміщають під домашній арешт. Тож рівень загрози для цієї групи є дуже високим.

“Тому в певний момент вони можуть вирішити, що замість того, щоб потрапити до в’язниці, варто завершити цю війну. А це можливо лише після зміни першої особи. Будь-який наступник путіна, навіть із дуже схожими поглядами, все ж матиме вільні руки і завжди може сказати: це не моя війна, а тому ми маємо щось із цим зробити”, - підкреслив Кваснєвський.

“Ці люди звикли до хорошого життя і не готові віддати всі свої статки. Нещодавно прозвучала заява Олега Дерипаски, і це, здається, було перше висловлювання впливового олігарха проти путіна і війни. У цьому середовищі може виникнути думка: немає сенсу, треба це зупинити, адже всі бізнеси руйнуються, накопичені гроші буде конфісковано або втрачено”, - підкреслив експрезидент Польщі.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Путіна можуть усунути від влади ключові люди в Кремлі, – екскерівник МЗС Росії

Чому Путін скасував повітряну частину параду і боїться майбутньої хірургічної операції

Путіна отруять, підірвуть або застрелять - ексагент DGSE

Гітлер і Путін: однакові війни нацистів і рашистів (відео)

Війна в Україні може тривати два роки: Путін готується до затяжної

Спецслужба РФ збирає екскременти Путіна - ЗМІ

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів