Кожен третій мешканець західних областей України – потенційна жертва трудового рабства

15:46 3 грудня 2021 р.

Фото до новини

Щочетвертий заробітчанин з України погоджується на нелегальну роботу за кордоном, ризикуючи стати жертвою торгівлі людьми.


Відео: Львівський пресклуб

Потенційні жертви работоргівлі або так звана вразлива група - це далеко не беззахисні жінки, люди з інклюзією чи діти. Найбільше наражаються на небезпеку потрапити у трудове рабство якраз таки чоловіки, які погоджуються на нелегальну роботу закордоном. А таких у нас – аж 62% серед тих, кого опитали соціологи агенції Info Sapiens, які провели дослідження на замовлення представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ). Портрет потенційної жертви описали представники ГО «Центр «Жіночі перспективи» під час пресконференції у Львівському пресклубі, пише Dailylviv.com.

-  Загалом понад 24% людей, які шукають роботу закордоном, пристають бодай на одну пропозицію без офіційного працевлаштування, - розповіла координаторка проєктів з протидії торгівлі людьми ГО «Центр «Жіночі перспективи» Олена Кальбус. – З них переважна більшість (62%) – це чоловіки у віці від 20 до 49 років. З них 54% вже або мають мають досвід роботи закордоном, або ж в інших країнах працюють їхні родичі. Однак, покладатися на «чесне слово» роботодавця чи посередника вкрай ризиковано, адже нелегальна робота – це завжди ризик опинитися на чужині у біді: без документів, без оплати за роботу, в нестерпних побутових умовах, фактично стати трудовим рабом.

Щодо інших рис портрету потенційної жертви, то до уразливої групи входять 33% мешканців західних областей України, 51%  має робітничу професію, 37% проживають у сільській місцевості, 37% мають неповнолітніх дітей.

Статистика невтішна: частка мігрантів, які працюють за межами України нелегально, за останні два роки зросла з 30% до 42%, а відтак зросло й число тих, хто потрапляє на гачок до шахраїв. Підстав для того, що ситуація зміниться на краще у найближчий час, чекати не доводиться. Адже під час опитування близько 2 млн. українців втратили роботу через пандемію COVID-19. При цьому аж 7 млн. 288 тис. зазначили, що витратили великі кошти на лікування, а 6 млн. 971 осіб повідомили, що від початку пандемії втратили свої доходи. Такі обставини дедалі частіше спонукають наших співвітчизників шукати роботу на чужині та йти на серйозний ризик.

Довідка

Від 1 листопада 2021 року новий етап проєкту «Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері  протидії торгівлі людьми в умовах децентралізації у Львівській області»,  діятиме впродовж 10-ти місяців. Метою проєкту є захист прав людей, які постраждали від торгівлі людьми, у т. ч. за кордоном.  Проєкт здійснюється за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ), Агентства ООН з питань міграції в Україні та за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Львівщина - лідер за кількістю трудових мігрантів до Європи

Забрав паспорт - зверніться в поліцію: У Львові назвали установи за кордоном, де заробітчанам шукати порятунку (відео)

Українцями найбільше торгують у трьох країнах: постраждалі найчастіше походять з обласних та районних центрів

Не заплатив за роботу: мешканка Львівщини написала скаргу в Польську інспекцію праці на дії підприємця

На Львівщині викрили п’ять фактів торгівлі людьми

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів