Керівника Нафтогазу України можуть звільнити з посади за січневий тариф на газ

20:21 10 січня 2021 р.

Фото до новини

На січень 2021 року «Нафтогаз» встановив для своїх споживачів тариф 7,22 грн за кубометр газу з ПДВ у рамках тарифу «Місячний», тоді як у газзбутів ціна доходить до 10,8 грн за кубометр.

Народні депутати від «Слуги народу» звернулись до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та голови наглядової ради «Нафтогазу» Клер Споттісвуд зі закликом звільнити керівника НАК Андрія Коболєва. Також депутати закликають скасувати підвищення тарифів на газ від «Нафтогазу», яке заплановано у січні, повідомив у ФБ нардеп від «СН» Олександр Качура.

Про це пише DailyLviv

Як безболісно змінити газопостачальника і чи варто це робити?

«Разом з колегами 27 грудня звернулися до Прем’єр-міністра та Голови Наглядової ради НАК Нафтогаз України з вимогою зупинити підвищення тарифів і негайно звільнити Коболєва з займаної посади. На наступний день Прем’єр публічно відповів, що дав доручення в.о. міністра енергетики Вітренку та Антимонопольному комітету перевірити обґрунтованість цін на газ для населення. Усе експертне середовище в один голос говорить – підземні сховища заповнені як ніколи. Подорожчання цін на газ несе виключно штучний характер!», – зазначив депутат у соцмережах.

Качура додав, що вимагатиме від Шмигаля звіту про збільшення тарифів для населення, строків їх зниження та інформації щодо «свідомого доведення до збитковості керівництвом Нафтогазу своїх дочірніх підприємств».

Також Качура згадав про результати аудиту "Нафтогазу", який виявив порушень на 226 млрд гривень, через які бюджет недоотримав понад 75 млрд гривень.

Нагадаємо, на січень «Нафтогаз» встановив для своїх споживачів тарифи в 7,22 грн за кубометр з ПДВ у рамках тарифу «Місячний» та 6,45 грн за кубометр з ПДВ у рамках тарифу «Річний», тоді як у газзбутів ціна доходить до 10,8 грн за куб.

Прем’єр Денис Шмигаль наказав в.о. глави Міненерго провести разом з Антимонопольним комітетом аудит цін на газ, які мають ознаки спекулятивних.

Також з 1 січня 2021 в Україні зросли тарифи на розподіл газу – в середньому на 80% залежно від регіону. Найнижчий тариф заплатять споживачі столичного «Київгазу», а найвищий – «Газовика».

Зазначимо, що українські підземні сховища газу (ПСГ) у 2020 році накопичили рекордний запас газу за останні 10 років – 28,3 млрд кубометрів.

Довідково:

Станом на грудень 2020 року членами Наглядової ради є Клер Споттісвуд, Юлія Ковалів, Бруно Лескуа, Людо Ван дер Хейден, Наталія Бойко та Роберт Бенш.

Зокрема, незалежних директорів Клер Споттісвуд і Бруно Лескуа було обрано до складу Наглядової ради 13 грудня 2017 року, а 14 грудня 2020 року їхні повноваження було продовжено на шість місяців, тобто до 14 червня 2021 року.

Незалежний директор Людо Ван дер Хейден і представники держави Юлія Ковалів та Наталія Бойко були обрані до складу Наглядової ради у 2019 році, 26 червня та 11 вересня відповідно. Повноваження Людо Ван дер Хейдена дійсні до 26 червня 2022 року, а Юлії Ковалів і Наталії Бойко – до 11 вересня 2022 року.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 293, представником держави у Наглядовій раді також обрано Роберта Бенша, однак станом на грудень 2020 року він не приступив до виконання своїх повноважень.

З 1 квітня газопостачання Нафтогаз України можна буде оформити майже у кожному населеному пункті

З 1 лютого за транспортування газу всі споживачі на Львівщині платитимуть майже вдвічі більше, - екскерівник Львівгазу

Теплота згоряння газу або його якість у Львівській області - одна з найнижчих в Україні, - Оператор ГТС України

Україна транспортувала до Європи найменше природного газу за сім останніх років

Диверсія - одна з версій вибуху газу на газопроводі Уренгой-Помари-Ужгород на Полтавщині

Львівська ОТГ може повернути собі газові мережі, щоб зменшити тарифи для населення, - екскерівник Львівгазу

Нафтогаз зробить банкрутом Львівгаз збут, якщо той не зменшить ціну на газ для населення, - екскерівник Львівгазу

Як споживачу зберегти свої пільги і субсидії після зміни постачальника природного газу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів