З 1 лютого за транспортування газу всі споживачі на Львівщині платитимуть майже вдвічі більше, - екскерівник Львівгазу

16:00 8 січня 2021 р.

Фото до новини


Фото: Львівський пресклуб

Побутові споживачі газу на Львівщині заплатять, насамперед, за підвищені його виробничо-технологічні втрати (ВТВ) - від 70 мільйонів кубометрів до 120-ти. Ці цифри НКРЕКП приховує у загальному доступі.


Відео: Львівський пресклуб

Про нову вартість розподілу чи транспортування природного газу юрист Юрій Войсович, голова правління АТ "Львівгаз" у 2016-2020 роках, сказав у відеоінтерв'ю у Львівському пресклубі на тему "Газова петля". Про це повідомляє DailyLviv. 

Як безболісно змінити газопостачальника і чи варто це робити?

-  Торік ми мали вартість розподілу газу або його транспортування 1 гривню 8 копійок за один кубометр. З липня 2020 року ціна підвищилася до 1 гривні 18 копійок. А з 1 лютого 2021 року буде 2 гривні й майже дві копійки. Ми бачимо зростання майже у два рази вартості розподілу природного газу, - наголосив Юрій Войсович.  

Цей тариф затверджується рішенням Національної комісії з питань державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Газопостачальники самостійно не можуть змінювати ціну транспортування газу. Дія цієї постанови НКРЕКП розпочалася з 9 жовтня 2020 року, але її текст на сайті НКРЕКП не є повним як того вимагає законодавство про доступ до публічної інформації. 

- Я назву два основних чинники з багатьох, які впливають на формування ціни транспортування природного газу, - сказав Юрій Войсович, ексголова правління АТ "Львівгаз". - Перший - це ВТВ. ВТВ - це виробничо-технологічні витрати природного газу. Другий - заробітна плата.  Якщо на Львівщині загальна протяжність газопроводів складає 25 тисяч кілометрів - це відстань - до США назад і ще трохи. А газові мережі на Львівщині - одні з найстаріших в Україні. То ВТВ - це те, що, грубо кажучи, сифонить через кожне з'єднання. Це є втрати. Так ось НКРЕКП затвердила нову методику цих втрат і якщо до того було 70 мільйонів кубометрів, то станом на зараз вони (ці втрати - DL) є 120 мільйонів кубометрів. Тобто ми розуміємо, що це є зростання майже у два рази, відповідно ось і зростання вартості розподілу газу - з 1 грн 18 копійок до 2 гривень і 2 копійок. 

Отже, за ці втрати заплатять споживачі природного газу, в тому числі й побутові. 

- На жаль, у цьому новому тарифі, затвердженому НКРЕКП,  на зарплату додали дуже мінімально, - каже Юрій Войсович. - Просто провели індексацію - дрібниці. У підсумку виходить так, що простий робітник "Львівгазу", який насправді крутить гайки, і робота якого двадцять років тому вважалася неймовірно престижною... то зараз на газовиків дивляться, як на маленьке пиво. Зараз він отримує дуже малу заробітну плату. 

З 1 квітня газопостачання Нафтогаз України можна буде оформити майже у кожному населеному пункті

Нафтогаз зробить банкрутом Львівгаз збут, якщо той не зменшить ціну на газ для населення, - екскерівник Львівгазу

Львівська ОТГ може повернути собі газові мережі, щоб зменшити тарифи для населення, - екскерівник Львівгазу

Нові ставки з 1 січня 2021 року за приєднання до електропостачання на Львівщині

Теплота згоряння газу або його якість у Львівській області - одна з найнижчих в Україні, - Оператор ГТС України

Диверсія - одна з версій вибуху газу на газопроводі Уренгой-Помари-Ужгород на Полтавщині

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів