Львівська ОТГ може повернути собі газові мережі, щоб зменшити тарифи для населення, - екскерівник Львівгазу

14:42 6 січня 2021 р.

Фото до новини


Фото: Львівський пресклуб

Ексголова правління АТ "Оператор газороздільної системи "Львівгаз" Юрій Войсович вважає, що природний газ для населення не повинен дорожчати, а навпаки – його можна здешевити.

Юрій Войсович про газові тарифи.
Відео: Львівський пресклуб

Один зі шляхів зменшення ціни на природний газ – повернення газових мереж у відання органів місцевого самоврядування, що значно здешевило би його транспортування. Відтак, тарифи для населення, які зараз критично стрибнули догори, стали б меншими. Але чи готова місцева влада взяти на себе таку відповідальність? Про це сказав Юрій Войсович 6 січня у Львівському пресклубі, повідомляє Dailylviv

В умовах децентралізації такий крок цілком можливий, упевнений Юрій Войсович. Адже керівники ОТГ отримали більше повноважень.

-  Але це питання не має бути в площині «чи вигідно це мені, бо я міський голова». Якщо я керуюся інтересами громади, і я думаю про громаду, то, звичайно,я хочу працювати для громади. Зараз є тенденція до відання повноважень на місцях. Тому що на місці краще знають, як їм бути та керувати, ніж на рівні всієї держави. Тому віддати повноваження на місця є правильним рішенням, –  сказав він під час розмови «Газова петля» у Львівському пресклубі Юрій Войсович, юрист за фазом, який майже двадцять років пропрацював в АТ “Львівгаз”, з яких понад чотири – головою правління.

На скільки саме газ став би дешевшим, якби ОТГ взяла мережі під свій контроль, Юрій  Войсович не може сказати точно. Адже все залежить від фаховості людей, що працюють в органах місцевого самоврядування. При цьому він зазначив, що при мудрому підході до справи економія може бути значною, «але, звісно ж, не 50%».

-  Це питання економічних обрахунків і питання фаховості місцевої влади. Все залежить від того, як міська влада дасть собі раду, –  пояснив Юрій Войсович.  

Втім, повертати газотранспортну мережу у власність ОТГ її керівники не дуже поспішають, усвідомлюючи, наскільки це відповідальна справа. А брати на себе зайві обовязки, навіть якщо це вигідно громаді, місцева влада не завжди хоче.

Юрій Войсович нагадав про «мукачівський прецедент», де напередодні місцевих виборів кандидати гучно заявляли, що всі газові мережі перейдуть у власність ОТГ. Однак, отримавши голоси виборців, новообрані депутати про обіцянку забули.

 -  Це була голослівна заява, популізм, – зазначив експерт. – На жаль, здебільшого все так і відбувається. Але якщо говорити про масштабні речі, і якщо люди, які будуть це втілювати, не будутькеруватися  своїми інтересами, а інтересами громади, то такий крок може бути ефективним. 

Більше юридичних колізій може з'явитися тоді, коли повернення газотранспортних мереж водночас захочуть, наприклад, кілька місцевих рад - Львівської ОТГ, Львівського району чи Львівської області. Доведеться домовлятися між собою: і органам місцевого смоврядування, і органам державної влади. 

Зокрема, про це Юрій Войсович сказав 6 січня у відеопрограмі "Газова петля" у Львівському пресклубі.

З 1 квітня газопостачання Нафтогаз України можна буде оформити майже у кожному населеному пункті

Нафтогаз зробить банкрутом Львівгаз збут, якщо той не зменшить ціну на газ для населення, - екскерівник Львівгазу

З 1 лютого за транспортування газу споживачі на Львівщині платитимуть майже вдвічі більше, - екскерівник Львівгазу

 Тарифи на доставку газу в 2021 році на Львівщині зросли майже в 2 рази, але для двох компаній знизилися

 Локдаун: у Львові буде змінено роботу святкової вуличної торгівлі

 На Різдво до Карпат запустять 19 потягів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів