Україна транспортувала до Європи найменше природного газу за сім останніх років

09:12 10 січня 2021 р.

Фото до новини

Найбільше у 2020 році природного газу транспортовано через Україну в Словаччину, Угорщину, Польщу, Румунію.

Ключовими чинниками зниження обсягів транзиту до Європи стали запуск нових газопроводів в обхід України, а також зменшення попиту на блакитне паливо в ЄС та значні запаси газу в європейських ПСГ.

У 2020 році Оператор ГТС України (ОГТСУ)  протранзитував до Європи  55,8 млрд куб. м газу (-38% у порівнянні з 2019 роком). Обсяги транспортування газу з Європи до України за аналогічний період склали 15,9 млрд куб. м (+12% у порівнянні з 2019 роком). Ці обсяги менші, ніж навіть у 2014 році. 

Про це повідомлено на сайті компанії, пише DailyLviv.

Ключовими чинниками зниження обсягів транзиту до Європи стали запуск нових газопроводів в обхід України, а також зменшення попиту на блакитне паливо в ЄС та значні запаси газу в європейських ПСГ.

Транзитна угода з російським "Газпромом" передбачає бронювання потужностей в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м / добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м/добу) у 2021-2024 роках. Минулого року транзит склав на 14% менше (або на 9,2 млрд куб. м), ніж передбачено угодою. При цьому "Газпром" вже повністю розрахувався за ввесь обсяг замовлених потужностей згідно з контрактом, в якому передбачена умова «качай або плати».

Середньодобовий обсяг транзиту з початку року склав 153 млн куб. м  на добу, а у грудні зріс до 183 млн куб. м на добу за рахунок дозамовлених через аукціонні платформи потужностей на транспортування газу до країн Європи.

У західному напрямку було протранзитовано 51,9 млрд куб. м газу (-32%). Зокрема, у Польщу – 3,8 млрд куб. м, Словаччину – 38,5 млрд куб. м, Угорщину – 9,6 млрд куб. м

У південному напрямку транзит склав 3,9 млрд куб. м (-70%). Із них 0,9 млрд куб. м – у Румунію та 3,0 млрд куб. м – у Молдову.

Транспортування газу з Європи в Україну на замовлення клієнтів ОГТСУ склало 15,9 млрд куб. м, що на 12% більше, ніж у 2019 році та на 27% більше за середні показники відповідних періодів у 2016-18 роках.

Всього за період січня-грудня транспортування газу з ЄС в Україну замовляли 82 трейдери, з них 52 українських компаній та 30 іноземних. А послугами short-haul та «митний склад» скористалися понад півсотні компаній, більша частина з яких є нерезидентами.

З 1 лютого за транспортування газу всі споживачі на Львівщині платитимуть майже вдвічі більше, - екскерівник Львівгазу

Теплота згоряння газу або його якість у Львівській області - одна з найнижчих в Україні, - Оператор ГТС України

Диверсія - одна з версій вибуху газу на газопроводі Уренгой-Помари-Ужгород на Полтавщині

З 1 квітня газопостачання Нафтогаз України можна буде оформити майже у кожному населеному пункті

Нафтогаз зробить банкрутом Львівгаз збут, якщо той не зменшить ціну на газ для населення, - екскерівник Львівгазу

Львівська ОТГ може повернути собі газові мережі, щоб зменшити тарифи для населення, - екскерівник Львівгазу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів