Як споживачу зберегти свої пільги і субсидії після зміни постачальника природного газу

09:53 11 січня 2021 р.

Фото до новини

Новий газопостачальник повинен до 20 числа кожного місяця надсилати електронною поштою два файли органам соціального захисту населення про своїх нових абонентів, які є отримувачами пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

З 1 серпня 2020 в Україні розпочав дію ринок природного газу для побутових споживачів, що надає можливість населенню самостійно обирати постачальника газу, пише DailyLviv. Два Міністерства - соціальної політики і енергетики - нагадують газопостачальникам про їхній обов'язок інформувати органи соціального захисту населення про своїх абонентів, які є отримувачами пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Як безболісно змінити газопостачальника і чи варто це робити?

З метою автоматизації процесу внесення інформації до баз даних пільговиків і отримувачів субсидії про зміну ними надавача послуг, зокрема, постачальника газу, Міністерство соціальної політики України спільно з ДП «ІОЦ Мінсоцполітики» розроблено файл обміну, який пропонується надавачам послуг надсилати на електронні адреси органів соціального захисту населення стосовно споживачів, які є отримувачами пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, і стали абонентами цих надавачів послуг.

На офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики у підрозділі «Обмін інформацією з надавачами житлово-комунальних послуг» розділу «Житлові субсидії» розміщено відповідне інформаційне повідомлення, а також структуру та формат файлу обміну і електронні адреси структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, з якими можна ознайомитися за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/19423.html.

Така інформація має надаватися надавачами послуг органам соціального захисту населення лише щодо нових абонентів до 20 числа кожного місяця, як це передбачено Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 (зі змінами), та Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами).

Діючий порядок щомісячного обміну інформацією між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення та виконавцями комунальних послуг щодо розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги по пільговиках/одержувачах житлової субсидії залишився без змін.

Своєчасне надання газопостачальними компаніями інформації органам соціального захисту населення про зміну отримувачем субсидії/пільговиком виконавця комунальної послуги забезпечить актуальний та правильний розрахунок розміру житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Що буде у випадку, якщо газопостачальник з якихось причин не надасть необхідну інформацію про нового абонента, Міністерство соціальної політики поки що не пояснює. 

З 1 квітня газопостачання Нафтогаз України можна буде оформити майже у кожному населеному пункті

З 1 лютого за транспортування газу всі споживачі на Львівщині платитимуть майже вдвічі більше, - екскерівник Львівгазу

Нафтогаз зробить банкрутом Львівгаз збут, якщо той не зменшить ціну на газ для населення, - екскерівник Львівгазу

Теплота згоряння газу або його якість у Львівській області - одна з найнижчих в Україні, - Оператор ГТС України

Львівська ОТГ може повернути собі газові мережі, щоб зменшити тарифи для населення, - екскерівник Львівгазу

Львівщина боргує Нафтогазу України менше, ніж Автономна Республіка Крим

Керівника Нафтогазу України можуть звільнити з посади за січневий тариф на газ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів