Держреєстр не працює: оренду землі оформляють військові адміністрації

12:21 20 червня 2022 р.

Фото до новини

Згідно зі Законом України № 2145 на районні військові адміністрації, в умовах воєнного стану, покладають державну реєстрацію укладення договорів оренди земельних ділянок.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Це означає, що відтепер не потрібно внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

У нинішніх умовах районні військові адміністрації вносять відомості щодо договорів оренди до спеціальної Книги реєстрації землеволодінь і землекористувань (в паперовій та електронній формах). 

Така Книга має бути передана до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру протягом 1 місяця з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідних окремих її місцевостях.

Згідно зі ЗУ № 2247 запроваджується гранично оперативне надання земельних ділянок державної та комунальної власності в оренду для розміщення виробничих потужностей підприємств, що евакуйовані із зони бойових дій, без проведення земельних торгів із жорсткими обмеженнями умов оренди. 

При цьому підприємства, яким надаватимуться ділянки у разі евакуації виробничих потужностей із зони бойових дій, визначатимуться спільним рішенням обласної військової адміністрації, з території якої евакуюються, та обласної військової адміністрації, на територію якої такі потужності переміщуються. 

Для державної реєстрації договору оренди землі під час воєнного стану орендодавець повинен скласти заяву в електронній формі, до якої додати примірник договору, а також засвідчені копії документів, що посвідчують право на земельну ділянку. Заява з доданими документами надсилається до військової адміністрації електронною поштою. 

Районні державні адміністрації протягом 5 робочих днів з дня подання заяви здійснюють державну реєстрацію договору оренди або надають вмотивовану відмову у ній. Важливо, що підставою для відмови у державній реєстрації може бути лише невідповідність поданих документів закону.

На Львівщині в умовах воєнного стану взяли в оренду 240 га сільгоспземлі: де найбільше

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів