Битва за землі у Львові: мерія хоче від держгеокадастру 470 га, а той не дає

14:30 20 серпня 2021 р.

Фото до новини

Головне управління Держгеокадастру у Львівській області із задекларованих торік 48 земельних ділянок на майже 470 га передало у комунальну власність Львівській міській територіальній громаді лише 24.

Сьогодні департамент містобудування ЛМР звернувся до усіх уповноважених органів із заявою відреагувати на необґрунтовані дії ГУ Держгеокадастру у Львівській області, зокрема у справі щодо передання у приватну власність важливої земельної ділянки, на якій, відповідно до генплану міста, має будуватись дорога вулиці Вернадського. Про це пише Dailylviv.com з посиланням на пресслужбу ЛМР.

«За спробу повернути вилучену в громади землю Держгеокадастр розпочав тотальні перевірки міського управління земельних ресурсів ЛМР. До яких залучив ексчиновника окупаційної влади Криму.

Чисельні перевірки розпочалися одразу після того, як ЛМР зробила низку звернень до прокуратури, СБУ, прем’єр-міністра, міністра аграрної політики та інших контролюючих відомств. І якщо місто діяло в інтересах громади – адже йдеться про землю, яку обласний Держгеокадастр просто віддав (а це 2 га землі - на світлині), де за Генпланом передбачено будівництво дороги (проектованої Вернадського) - то логіку обласного Держгеокадастру пояснити важко – масові перевірки, до яких залучили навіть держслужбовця, який раніше працював в окупованому Криму», - зазначили у департаменті містобудування.

Деякі планові і позапланові перевірки відбувались всупереч одна одній, заявляють у мерії Львова.

«Держгеокадастр ініціював низку перевірок, які, утім, суперечать одна одній. Спочатку прийшов до ЛМР, аби позапланово перевірити законність ухвал за 2015-2021 роки на підставі звернення ГО, яка, у свою чергу, посилалася на приватну особу, яку цікавила законність прийняття лише однієї ухвали за 2013 рік. Інформацію щодо конкретного випадку департамент містобудування надав. А в решті перевірки – з очевидних і об’єктивних причин відмовив, адже звернення приватної особи не є підставою для масштабної перевірки прийняття законності ухвал за вказані роки. Тим більше, що нещодавно відбулася аналогічна перевірка за минулі кілька років.

Проте вже через місяць Держгеокадастр знову прийшов до ЛМР із перевіркою, цього разу плановою. А коли настав час її завершувати, продовжив ще на 30 днів», - акцентують у департаменті.

А також додають, що Держгеокадастр був поінформований про плани міста щодо будівництва нової вул. Вернадського, втім землі все одно були передані у приватну власність, всупереч Генплану міста.

«Держгеокадастр офіційно знав, що місто давно запроектувало одну з магістралей. Однак віддав 2 га землі, де мав бути стратегічно важливий інфраструктурний проект одразу для кількох ОТГ, у треті руки – без аукціону та всупереч Генплану міста.

Тут слушно нагадати, що наприкінці минулого року ГУ Держгеокадастру у Львівській області задекларувало 48 земельних ділянок (469,1165 га), які мало передати у комунальну власність Львівській міській територіальній громаді. На підставі такого листа ЛМР навіть прийняла відповідну ухвалу. Натомість із обіцяних 48 ділянок у Держгеокадастрі передали лише 24. А згодом з’ясувалося, що задекларовані землі, а також ті, що на території нещодавно створеної Львівської громади, обласний Держгеокадастр почав віддавати у приватні руки: без аукціонів, всупереч Генплану міста і навіть всупереч Указу Президента України та розпорядження Кабміну про прискорення реформи у сфері земельних відносин.

Саме тому звертаємося до всіх уповноважених органів із заявою відреагувати на таку діяльність ГУ Держгеокадастру у Львівській області. Адже всі перелічені вище факти дають нам підстави стверджувати: сьогодні Держгеокадастр став окремою республікою, яка фактично працює в режимі замкненого циклу перерозподілу державних земель. І ключове тут – республікою безконтрольною, що намагається тиснути та порушувати інтереси місцевого самоврядування», - підсумували у департаменті містобудування.

Щоб продовжити вулицю Вернадського, ЛМР має купити землю в зятя Дубневича

Міська влада Львова 9 років чекала, щоб з'єднати Сихів зі стадіоном "Арена Львів"

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів