Департаменту ЛМР дозволили автоматично продовжувати договорів оренди землі

16:26 20 лютого 2020 р.

Фото до новини

Сьогодні, 20 лютого, на позачерговому засіданні сесії Львівської міської ради депутати підтримали ухвалу, що стосується розмежування повноважень департаменту містобудування та має на меті спрощення адміністративних процедур під час оформлення документів на землекористування.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

«Йдеться про внесення змін до ухвали про розмежування повноважень. Перша частина ухвали стосується розмежування повноважень. Розділяємо на два блоки. Перше питання про розмежування повноважень департаменту містобудування Львівської міської ради стосується спрощення адміністративних процедур щодо оформлення документів на землекористування. Ми розуміємо, що, станом на сьогодні, відбувається спрощення процедур і переведення їх в електронний вигляд. Ми розуміємо, що вносяться зміни до основних нормативних документів, якими ми керуємось — таких як Земельний та Цивільний кодекси.

У першу чергу, ми пропонуємо надати право департаменту містобудування автоматично продовжувати дію договорів оренди земельних ділянок, за умови належного дотримання всіх істотних умов договорів оренди. Йдеться про вчасну сплату орендної плати, використання цільової ділянки за призначенням, а також відсутність об’єктів самочинного будівництва на земельній ділянці.

Зараз підприємці, яким треба продовжити термін дії договору оренди проходять шлях приблизно півроку від подачі заявок у Львівську міську раду до отримання результату у вигляді додатку договору про оренду. Цей термін є доволі тривалим. У нас бувають випадки, коли на сесії міської ради ухвала не набирає 1−2 голоси, і відбувається двічі або тричі повторний розгляд одного і того ж питання на засіданнях.

Крім того, я хочу наголосити, що Велика Палата Верховного Суду каже, що для продовження договору оренди за таких підстав непотрібно додаткового рішення сесії ЛМР.

Наступний блок — заміна сторони у договорі оренди земельної ділянки. Йдеться про те, що коли особа, яка має у праві власності об’єкт нерухомого майна, має укладений договір оренди земельної ділянки, то Велика Палата Верховного Суду каже, що при продажі цього майна зміна у договір оренди має вноситись автоматично. Тобто все відбувається у силу закону.

Ми пропонуємо передати ці повноваження департаменту містобудування. За наявності усіх відповідних документів, такі дії зможуть проводитись упродовж 10 робочих днів. Крім того, ми мали наради з управлінням державної реєстрації, які стверджують, що у порядку, встановленому законом, вони будуть вносити зміни у речові права, що також значно спростить ці процедури", — зазначила директорка юридичного департаменту Гелена Пайонкевич.

Також цією ухвалою було внесено зміни до повноважень юридичного департаменту, зокрема — додано самопредставництво, яке потрібне для представлення інтересів Львівської міської ради у судах.

«Ця ухвала серйозно зменшить порядок денний і спростить життя усім мешканцям міста Львова. Це історична ухвала», — зазначив мер Львова Андрій Садовий.

За відповідну ухвалу із зауваженнями проголосувало 39 депутатів.

Нагадаємо, орендна плата за земельні ділянки на Львівщині зросла в 17 разів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів