Через втрати мільйонів гривень на Львівщині планують запровадити щоденний облік туристів

20:58 27 січня 2022 р.

Фото до новини

Найвищий туристичний збір на Львівщині у Львівській, Трускавецькій, Східницькій, Славській та Судовишнянській територіальних громадах, а Львівська область – третя в Україні за підсумками 2021 року з показником туристичного збору 23 млн.

Про це, як інформує пресслужба ЛОДА, йшлося на робочій нараді щодо вдосконалення сплати туристичного збору в межах територіальних громад Львівської області, пише Dailylviv.com.

Представники туристичної галузі області переконані, що цифра могла б бути в рази вища, якби більш совісно ставилися до сплати туристичного збору.

«Туристичний збір – це плата туристів (громадян України та іноземців) під час подорожі при тимчасовому розміщенні у місцях проживання (ночівлі). Хочу зазначити, що податкові агенти − визначені заклади тимчасового розміщення органами місцевого самоврядування (відповідно до Податкового кодексу України) фактично не несуть додаткового податкового навантаження, а є посередниками між туристом та бюджетом громади. Відтак, отримані кошти від туристів громада може скерувати на проєкти соціально-економічного розвитку та ставати ще успішнішою та привабливішою. Якщо взяти громади-лідери по сумі туристичного збору – то в середньому для громадянина України – сума становить 12 грн за добу під час подорожі, а для іноземців – 18 грн (що еквівалентно 60 євроцентів)», – говорить заступник голови ЛОДА Віталій Загайний.

Голова Славської селищної ради Володимир Бега «за» щоденну звітність про туристичні потоки, що дозволить уникнути ухилень податковими агентами від сплати туристичного збору, який туристи сплачують при поселенні. Це відповідно сприятиме збільшенню надходжень туристичного збору до бюджетів громад щонайменше від 5 до 10 разів.

В іншому випадку буде коридор для маніпуляцій з боку будь-якого керівника чи менеджера готелю. «Як тільки підприємець бере гроші з рук в руки, відразу забуває, що таке туристичний збір. В тому є проблема. Уявіть скільки ми недоотримуємо в масштабах області, а в масштабах України, взагалі мовчу.

«У цілій туристичній галузі в нас зараз цифри приблизні, а якщо ми не маємо чітких цифр по туристичних потоках як ми можемо планувати бюджети на його розвиток», – зауважує Володимир Бега.

Керівниця управління туризму та курортів ЛОДА Наталя Табака розповідає, що вже не вперше піднімається питання статистики та туристичного збору під час зустрічей з експертним середовищем, бізнесом та органами місцевого самоврядування.

«Це є світова практика – платять гості, які приїжджають, за перебування у місті, селі чи курортній громаді. Нам потрібно чітко відрегулювати правила для гравців туристичного ринку, які будуть зрозумілими для всіх», – наголосила Наталя Табака.

Вона звернула увагу на механізми збільшення кола податкових агентів по сплаті туристичного збору від апартаментів та сільських садиб, а також іноземців, що приїжджають до наших курортів на оздоровлення.

Свої пропозиції для поліпшення сплати туристичного збору внесли Трускавецька міська рада, Володимир Валило, начальник відділу доходів та економічного аналізу департаменту фінансів Львівської ОДА та Надія Мартин, начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб та розгляд звернень Головного управління ДПС у Львівській області.

Наступну нараду планують провести з фахівцями цифровізації стосовно запровадження щоденного обліку туристів.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів