Львівщина посіла третє місце в Україні за сплатою туристами збору

15:35 9 лютого 2021 р.

Фото до новини

У відповідь на запит Державного агентства розвитку туризму податківці оприлюднили статистику туристичного збору (його сплачують туристи в закладах тимчасового розміщення – готелях, мотелях) у 2020 році за регіонами України.

Про це інформує пресслужба ЛОДА.

Відтак, Львівщина посіла третю позицію з показником у 11,786 млн грн після Києва (34,692 млн грн) й Одещини (15,177 млн грн).

А Національна туристична організація напередодні презентувала проєкт «Туристичний барометр України». Він мав на меті визначити частку сфери туризму у ВВП України з допомогою офіційних джерел статистики (за підсумком 2019 року валова додана вартість, що була створена в туризмі, склала 11,6% від ВВП України). Під час дослідження пораховано й чимало інформації про туризм у регіонах, зокрема на Львівщині.

Так, колективні засоби розміщення Львівської області у 2019 році прийняли майже 12% від усіх туристів, які побували в Україні (серед іноземців – майже 15%). Це один із найвищих показників по Україні.

Серед лідерів Львівщина і за обсягом реалізації товарів та послуг у сфері туризму. Підприємства області зайняли друге місце серед регіонів України з показником у 17,3 млрд грн (станом на 2018 рік).

«Нам важливо знати кількість ночівель туристів, їхні витрати під час подорожі, - пояснює важливість дослідження Наталя Табака, керівниця управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації. -Тоді зможемо побачити середній чек та й середню тривалість відпочинку. І в конкретних цифрах побачимо, яку користь приносять туристи для економіки окремої громади чи регіону загалом».

Підсумкові показники туристичного збору 2020-го, зауважує Наталя Табака, нижчі у зв’язку з пандемією. Адже за підсумком попереднього 2019 року від туристичного збору надійшло 21,561 млн грн (на 54% більше, ніж підсумкова цифра збору з туристів у 2020-му).

«2020 рік – той час, коли українські дестинації конкурували за внутрішнього туриста, тому для нас важливо бачити місце Львівщини у рейтингу областей. І тут наш регіон продовжує перебувати серед лідерів за сумою сплаченого туристичного збору (за ночівлі в готелях та інших закладах тимчасового розміщення).

Але й беремо до уваги те, що Львів, на який зазвичай припадає близько 45-50% туристичного збору області, ще з 17 березня до кінця 2020-го скасував таку плату з туристів. Тож розуміємо, що позиція Львівщини в рейтингу могла бути ще вищою», - відзначила Наталя Табака.

Водночас керівниця проєкту «Туристичний барометр України» Юлія Забалдіна наголосила, що однією з проблем офіційної статистики туризму є тривалий підрахунок: дані за 2019-й рік були оновлені щойно в січні 2021-го.

«Статистика туроператора й турагента інколи дублюються – подають двічі одних і тих же осіб, – зауважує Юлія Забалдіна. –З іншого боку, якщо впродовж однієї поїздки у межах України один мандрівник зупиниться у трьох готелях – буде зарахований у статистиці як три різні відвідувачі. Також у статистиці нема ФОПів – тільки юридичні особи. А через те, за офіційними даними, припустимо, на Одещину приїжджає менше туристів, ніж на Дніпропетровщину. Єдине джерело статистики про внутрішній туризм – це музеї. Їхня інформація дуже цікава, але востаннє дані оновлювались ще у 2017-му».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів