Біженці з України можуть у Польщі залишитися без даху над головою

22:08 17 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Поляки, які безоплатно допомагали біженцям, надаючи їм свої квартири і будинки, все частіше відмовляються від такої допомоги.

Про це пише Ukraina.pl, інформує Dailylviv.com.

З початку повномасштабної війни до Польщі прибуло майже сім мільйонів українців. З них 1,7 мільйона досі там живуть (є ще 1,5 мільйона українців, які жили у Польщі до початку війни). За оцінками соціологів, більшість з них надалі залишиться в країні навіть після закінчення війни.  

Тим часом, у листі до прем’єр-міністра Матеуша Моравецького польський Уповноважений з прав людини Марцін Вінчек попереджає, що чимало біженців можуть залишитися безхатьками.

"Згідно зі сигналами, які надходять до мене, багато людей, що вирішили прийняти біженців війни відразу після прибуття в нашу країну, незабаром не зможуть продовжувати надавати їм допомогу через брак фінансів", — заявив омбудсмен.    

Польський Уповноважений з прав людини також зазначив, що люди, які безоплатно допомагали біженцям, надаючи їм свої квартири та будинки, все частіше відмовляються від такої форми допомоги. 

"Вони не мають змоги продовжувати допомагати через витрати. Останнім часом їхнє фінансове становище часто погіршувалося через високу інфляцію та зростання цін, а також через значне збільшення витрат на утримання квартири чи житлового будинку, — сказав Марцін Вінчек. — Крім того, тривале спільне проживання в умовах зниженого рівня життя стає все більш обтяжливим і викликає конфлікти. Існує також вигорання". 

Усі ці чинники незабаром можуть призвести до бездомності багатьох біженців. 

Однією з реакцій уряду на проблему є соціальна інтеграція біженців. Спершу програма "Взаємопотрібні" має охопити півтора десятка місцевих органів влади.

"Заходи передбачатимуть і реконструкцію порожніх будинків або їхню адаптацію для житлових цілей у вибраних муніципалітетах, створення запасу доступних квартир для оренди із невикористаних приватних квартир та відремонтованих муніципальних ресурсів", — кажуть у міністерстві. На це уряд виділив до восьми місяців.  

"Після тестування в рамках пілотної програми можна буде масштабувати її обсяг на основі розроблених інструментів, а також зробити висновки та рекомендації", — анонсують координатори програми. На практиці це означає, що невідомо, коли біженці отримають можливість жити в цих приміщеннях.

Біженців з України в Європі буде більше взимку: хто прийматиме

Більшість емігрантів з України не повернуться з Європи через рік

У ФРН припиняють прийом біженців з України

Кількість біженців, які повернулися в Україну за останній місяць, зросла на 24%: скільки їх

У червні найбільше біженців з України прийняли чотири країни ЄС

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів